DENÚNCIA D'UN SECTOR ECONÒMIC

Els hotelers recorren contra el pla d'allotjaments turístics de Colau

El gremi denuncia que l'aplicació del PEUAT propiciarà la "decadència" del parc d'hotels i obrirà la porta a turisme de baixa qualitat

jgblanco38359081 barcelona 09 05 2017 turistas en la calle ferran haciendo co170510133305

jgblanco38359081 barcelona 09 05 2017 turistas en la calle ferran haciendo co170510133305

3
Es llegeix en minuts

Les oenagés demanen un compromís social

Dos mesos després que entrés en vigor, el Gremi d’Hotels de Barcelona ha decidit portar davant els tribunals el Pla Especial Urbanístic d’Allotjaments Turístics (PEUAT), l’instrument amb què l’equip de govern municipal pretén contenir l’accelerat creixement turístic de la ciutat i, en algunes zones, com Ciutat Vella o l’Eixample, si es donen les condicions necessàries, propiciar fins i tot un lleu decreixement. El gremi, en un comunicat, assegura que el PEUAT pot desencadenar «la decadència de la planta hotelera de la ciutat».

L’oposició del 'lobby' dels hotelers a les iniciatives municipals ve de lluny. Ja al seu dia van pronosticar greus conseqüències si es gravava amb una taxa turística els visitants. La van qualificar de «càstig» als turistes. Van preveure que Barcelona no podria competir en igualtat de condicions amb València i Madrid. Però el temps no els ha donat la raó.

Amb el PEUAT vigent, el futur que preveu el Gremi d’Hotels és el d’una progressiva pèrdua de qualitat dels establiments existents, que repercutirà en el tipus de turistes que visiten la ciutat, que seran de menor poder adquisitiu, i, en conseqüència, en un irremeiable perjudici per als veïns de Barcelona.

SINGULAR RETRAT

El gremi, paradoxalment, realitza en el comunicat un singular retrat de la ciutat actual. Sosté que, «gràcies els esforços i al treball ben  portat a terme pel sector hoteler», gaudeix d’un turisme de qualitat i d’«un bon clima de coexistència amb l’entorn veïnal». No neguen que hi hagi tensió als carrers, però atribueixen tota la conflictivitat als apartaments turístics il·legals. Per això han presentat un recurs contenciós administratiu.

El principal desacord hoteler amb el PEUAT és que impedeix realitzar reformes estructurals dels hotels. Aquest és el motiu pel qual el quadro general que s’imaginen a curt i mitjà termini és una degradació perjudicial per als interessos econòmics de la ciutat.  

L’Ajuntament de Barcelona va respondre immediatament a aquesta acusació i va recordar que per descomptat que es poden portar a terme obres de millora als hotels. L’únic que impedeix el PEUAT és una rehabilitació que comporti prèviament demolir completament l’hotel. A través de Twitter, la tinenta d’alcalde Janet Sanz va afegir que l’ajuntament no renunciarà a governar el turisme: «Volem una ciutat per viure-hi. Hem deixat enrere la barra lliure», va deixar escrit.

Aquest és, a la pràctica, el segon cavall de batalla argumental del gremi. Sosté que el PEUAT dinamita un principi com el de la llibertat de l’empresari per dinamitzar el seu negoci i, entre línies, denuncien que a la ciutat no està garantida la seguretat  jurídica.

El xoc de trens entre els hotelers i l’ajuntament es produeix, singularment, quan el nombre de visitants segueix augmentant, però també el nombre de places hoteleres, perquè, prèviament al moment que l’ajuntament va imposar una moratòria en la concessió de noves llicències, el juliol del 2015, havien sigut presentades abans 74 sol·licituds que no van quedar afectades per aquesta suspensió. En els últims mesos, per tant, han seguit obrint les portes nous establiments i en els pròxims mesos ho faran uns quants més, molts d’ells a les zones que el PEUAT té precisament fixades com de decreixement.

APARTAMENTS TURÍSTICS

Notícies relacionades

En la seva defensa, el Gremi d’Hotels sosté que, amb les xifres a la mà, els seus establiments no són la font dels conflictes que pugui haver-hi a Barcelona per la transformació social i comercial que ve de la mà de la massificació turística. En el comunicat el gremi recorda que, dels 34,2 milions de visitants anuals, només nou pernocten en hotels. Uns 4,5 milions, segons els seus càlculs, s’allotgen en apartaments turístics amb llicència i uns 3,5 milions (un nombre molt difícil de concretar) en pisos sense llicència. Els creueristes, un altre motiu recurrent de les disputes veïnals, són uns 2,7 milions, segons els hotelers. La resta, fins a arribar a  aquests 34,2 milions de visitants, el forma el difús grup de persones que visiten la ciutat un sol dia i que no hi pernocten.

Amb el PEUAT, l’ajuntament pretén que les zones més saturades no rebin més pressió que la que ja pateixen. Això és obvi en indrets com Ciutat Vella, però la taca d’oli s’ha estès ja a àrees on era inimaginable poc temps enrere, com el Poblenou, el Poble-sec i Gràcia. Hostafrancs, per exemple, forma part també d’aquest nucli dur on es pretén practicar el decreixement.