Tanca l'última botiga de joguines centenària de Ciutat Vella

Joguines Foyé abaixarà la persiana definitivament el 2017 després de 112 anys d'antiguitat

La propietària del comerç explica que ja no pot batallar més contra la competència "d'internet"

Joguines Foyé, botiga centenària del carrer Banys Nous, liquida les existències per tancament.

Joguines Foyé, botiga centenària del carrer Banys Nous, liquida les existències per tancament. / DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts
Cristina Savall
Cristina Savall

Periodista

ver +

Joguines Foyé, amb 112 anys d'antiguitat al carrer dels Banys Vells, abaixarà definitivament la persiana abans de finals d'any quan hagi acabat les existències. "Liquidació total" és el cartell que més es repeteix en aquesta botiga, l'última supervivent de les botigues de joguines centenàries del centre de Barcelona. Quan tanqui, a Ciutat Vella ja no hi quedarà cap botiga històrica dedicada a la venda de nines, cotxets, trens elèctrics, baldufes, forts amb indis i vaquers, circuits de Scalextric, estotjos per jugar a cuinetes, pissarres o tricicles.

El 2013, el Palacio del Juguete va haver d'abandonar el seu local (després de 78 anys al carrer dels Arcs, al costat de Portal de l'Àngel) per traslladar-se a un altre de més petit i sense tanta centralitat, al carrer dels Capellans. A l'establiment original avui hi ha una franquícia de la marca italiana de sabates Geox. Un any més tard, Joguines Monforte, a la cantonada del carrer de la Palla amb la plaça de Sant Josep Oriol, va tirar la tovallola després de 173 anys de vida. Avui aquell emblemàtic espai l'ocupa una granja. I el 2015, el transitat carrer de Pelai va perdre un dels negocis amb més solera: Casa Palau, un negoci fundat el 1935 que, tot i mantenir l'activitat al carrer de Balmes, es va veure obligat a abandonar el local amb què va començar venent peces de col·leccionisme, com ara trens, vaixells de fusta, Playmobils i Legos.

QUARTA GENERACIÓ

Aquests tancaments o trasllats van ser provocats per l'increment del lloguer després del final de la moratòria que establia la llei d'arrendaments urbans (LAU). El cas de Joguines Foyé és diferent, perquè els amos del negoci són titulars del local. Susana Ventosa, actual propietària i quarta generació de la família que durant aquests 112 anys ha regentat el negoci, assegura que aquests últims anys s'ha desviscut per mantenir la petita empresa.

"Treballem molt i els números no surten. Tot va a parar a pagar impostos. Amb prou feines arribem a final de mes", argumenta Ventosa, per qui el causant d'aquesta crisi en el seu sector són les vendes 'on line'. "No podem lluitar contra les ofertes que es troben per internet", lamenta.

Notícies relacionades

A la seva botiga, de 200 metres quadrats, s'hi venen tota mena de joguines, menys les tecnològiques. Encara que l'especialitat són les destinades a col·leccionistes, tipus de nines de porcellana, capses de música, ninots de llauna o de fusta i cavalls de cartró.

El carrer dels Banys Vells, situat a Ciutat Vella, és una de les zones més turístiques de Barcelona. "Però els turistes no compren joguines. Els agrada veure els aparadors i les llums enceses, però no gasten. El barri està canviant, s'està perdent el carisma del comerç d'abans. Anem caient com mosques", lamenta la mestressa d'un local, que ja està en traspàs després de més d'un segle en mans de la mateixa família.