REACCIONS

Els hotelers acusen l'ajuntament d'incitar la polèmica

Jordi Clos demana que el Govern de Colau "prengui mesures" per evitar nous incidents

 

  / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Com la gota aquella que fa vessar el got, el sector turístic va reaccionar amb contundència davant els incidents soferts per dos hotels, després d’uns quants mesos de discreció i de silenci diplomàtic mentre buscaven un acostament amb el govern d’Ada Colau. Apunten a la gestió municipal com a coresponsable del clima antiturístic que s’ha anat alimentant.

El sector temia que s’arribés a produir una situació com aquesta, per la manera com s’ha desenvolupat el debat turístic, opinen. El Gremi d’Hotels de Barcelona ahir va començar el dia exigint a l’ajuntament una «condemna» pública, que va arribar a la tarda, en boca del primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, via tuit. Condemnant els incidents però situant-se al costat dels veïns. En un to molt més contemporitzador que l’utilitzat pel seu soci de govern, el tinent d’alcalde de promoció econòmica Jaume Collboni (PSC), que va recordar que «els hotels són aliats del turisme de qualitat».

El malestar és de tal magnitud que està previst que els pròxims dies diferents subsectors turístics i econòmics es reuneixin i acordin alguna mesura o manifest conjunt. Jordi Clos, president de la patronal, va reclamar que el consistori «prengui mesures oportunes» per evitar nous incidents en el futur.

PREOCUPACIÓ / Estan molt preocupats pel fet que aquestes situacions es puguin repetir i s’acabin saldant amb ferits o amb conseqüències encara més greus. Això, al marge de l’impacte que pugui tenir en la imatge de Barcelona, com una destinació insegura i hostil per al viatger. La imatge d’ous i el pot de fum i la pintura llançada contra hotels pot tenir un efecte immediat, si la premsa internacional se’n fa ressò.

Les veus crítiques en contra de la massificació turística d’algunes zones han crescut durant els dos últims anys. Augmenta la preocupació ciutadana en aquest sentit i la idea que s’està arribant al límit, però una àmplia majoria de ciutadans considera positiu el turisme per a Barcelona, segons indiquen les enquestes municipals.

Notícies relacionades

No obstant, tant el Gremi com Barcelona Oberta, que aglutina els eixos comercials turístics del Born al passeig de Gràcia, acusen l’ajuntament d’haver «demonitzat» el turisme. «El problema dels pisos turístics i la inacció amb la il·legalitat ha generat confusió», diu Clos, que responsabilitza l’ajuntament d’«haver tirat llenya al foc» i està indignat amb la «tèbia» resposta municipal davant del que ha passat i amb els «riscos» que implica.

Gabriel Jené, president de Barcelona Oberta, creu que aquesta crisi és «conseqüència del discurs municipal», que, segons la seva opinió, lluny de promoure l’activitat econòmica, la criminalitza. Els representants del sector temen l’efecte que aquesta gestió tingui en el turisme dels pròxims 10 anys.