Barcelona prepara un pla per buidar el CIE de Zona Franca

Asens espera evitar que ingressin al centre les persones que només estiguin en situació irregular

 

  / JULIO CARBÓ

2
Es llegeix en minuts

El tinent d'alcalde de Drets de la Ciutadania de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Asens, ha avançat que el govern local prepara un pla per "buidar" el Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de la Zona Franca si no aconsegueix el seu tancament, almenys temporal, per la seva falta de llicència municipal.

Asens ha assenyalat que uns dels objectius del govern de BComú-PSC és que "cap veí o veïna de la ciutat hagi de ser internat en un CIE", i per a això treballa en una mesura que eviti que ingressin al centre immigrants en situació irregular que no poden ser expulsats del país i que, per això, acaben sortint després de 60 dies d'internament, igualment sense permís de residència i sense poder regularitzar-se.

"Estem treballant una mesura que intenta protegir els veïns i les veïnes de la ciutat (irregulars) perquè no siguin internats al CIE, una mica com el que ha passat als Estats Units amb les ciutats santuari que ara (Donald) Trump vol doblegar" i que Asens compara amb Barcelona, ha explicat.

Asens no ha donat més detalls de la iniciativa, però l'objectiu és "buidar" d'immigrants irregulars el CIE, de manera que "no es pugui privar de llibertat" de forma temporal persones per no complir els requisits administratius de residència. Aquest diari va recollir dijous passat la denúncia de la presència de menors entre els interns

DEMANDA DAVANT L'AUDIÈNCIA NACIONAL

Sobre l'ordre de precintament del CIE de Zona Franca per "desobeir" el de cessament d'activitats al no tenir llicència municipal dictada per l'Ajuntament de Barcelona, Asens s'ha mostrat convençut que una vegada complerts els dos mesos per fer-ho de forma voluntària, a principis de juny, el Ministeri de l'Interior no variarà "la seva actitud de desobediència".

El tinent d'alcalde ha explicat que la demanda davant l'Audiència Nacional "ja està preparada" per presentar-la quan acabi el termini i que, així, "sigui la justícia la que decideixi, no si necessita llicència, que és indiscutible, sinó si el fet de no tenir llicència és suficient per tancar el CIE de forma temporal fins que la tingui".

En la demanda, l'Ajuntament de Barcelona demana a l'Audiència Nacional que ordeni tancar provisionalment el CIE i buidar-lo perquè els Bombers i els tècnics municipals puguin portar a terme les actuacions necessàries per comprovar qüestions de seguretat, ja que ara no es té la "certesa" d'un bon funcionament. "Evidentment, si està en condicions de seguretat el CIE podria seguir funcionant", ha aclarit Asens, que ha reconegut que possiblement sigui així i que pot obtenir la llicència.

FALTA ADMINISTRATIVA, NO DELICTE

Per Asens, és possible que el Ministeri s'hagi "enrocat políticament" a no sol·licitar la llicència del CIE de Barcelona per no haver d'assumir que tots els CIE d'Espanya la necessiten, quan alguns d'ells "no reuneixen les condicions per obtenir-la, com el de Màlaga", ha opinat.

Notícies relacionades

Asens ha assenyalat que les persones en situació irregular "no han comès cap delicte, simplement s'han mogut d'un lloc a un altre, i el que presenten és una falta administrativa", que ha comparat amb "saltar-se un semàfor".

També ha assegurat que "ja se sap" que la majoria de persones que ingressen al CIE no podran ser expulsades, i per això considera que és "una anomalia" i una prova del "fracàs" del seu funcionament.