CONFLICTE A CIUTAT VELLA

L'oposició a l'hotel de Drassanes denuncia l'ocultació d'informes per part d'Urbanisme

La plataforma veïnal assegura que la tramitació del doble hotel al Raval Sud té "buits fonamentals"

La FAVB ja va criticar un cas d'opacitat de l'administració similar amb l'hotel del Palau

dcaminal34919209 barcelona      04 08 2016     barcelona    solares destinado160810151203

dcaminal34919209 barcelona 04 08 2016 barcelona solares destinado160810151203 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
HELENA LÓPEZ / BARCELONA

La plataforma Salvem les Drassanescreada per evitar la construcció de dos hotels en els ja famosos solars del Raval Sud, denuncia l'ocultació d'"informes determinants" per part dels serveis d'Urbanisme de l'Ajuntament de Barcelona. Segons el col·lectiu, aquest departament municipal fa mesos que amaga documents decisius per concedir o denegar la llicència hotelera sol·licitada per la cadena Praktik. Empresa que assegura complir amb tots els requisits legals i que, al seu torn, ha presentat una reclamació a l'ajuntament "per danys patrimonials" per la demora en la concessió d'aquesta llicència (la companyia xifra en 450.000 euros mensuals les seves pèrdues per la paralització de la tramitació).

Praktik vol construir un complex hoteler de dos edificis de cinc i deu plantes amb 200 habitacions en uns solars de la seva propietat, reservats, en part, no tants anys enrere, a vivenda social, i que van perdre aquesta qualifació. Els veïns, per la seva part, exigeixen veure tots els documents relatius a aquest canvi de qualificació i al tràmit de la llicència per confirmar que tot es va fer correctament, com asseguren els tècnics d'Urbanisme, o que no va ser així, com sospita la plataforma, hipòtesi a la qual s'aferren per parar els hotels. Desig -parar el complex-, compartit per l'actual equip de govern, almenys pel partit majoritari. 

"La tramitació té buits fonamentals que fa falta aclarir", apunta la plataforma en un comunicat. El col·lectiu destaca dos documents que, malgrat haver sigut sol·licitats a Urbanisme, no consten, asseguren, en l'expedient que els han mostrat. Un d'ells és l'informe prescriptiu que justifiqui el traspàs de 615 metres quadrats edificables d'un dels edificis a l'altre "i sense el qual no s'hauria pogut portar endavant la tramitació", insisteixen.

Els veïns denuncien que des del mes de febrer, els assessors de la plataforma estan demanant l'accés a aquests documents per aclarir possibles irregularitats que ja van denunciar fa mesos, sense que els serveis d'Urbanisme els hagin donat accés a aquests, inclomplint, denuncien, el que exigeix la llei d'urbanisme als ajuntaments.

CASOS SIMILARS

Fa unes setmanes, representants de les diferents associacions veïnals de Ciutat Vella que van portar als tribunals Félix Millet i Jordi Montull Félix Millet i Jordi Montull i la cúpula d'Urbanisme de l'últim govern socialista de la ciutat van apuntar també a l'opacitat d'aquests serveis municipals.

L'exregidora de Ciutat Vella Itziar González va criticar amb duresa en roda de premsa "una arquitectura administrativa que s'ha de fiscalitzar". González va dimitir del seu càrrec precisament per no poder parar la tramitació de l'hotel del Palau. 

LA HISTÒRIA DEL SOLAR

Notícies relacionades

Els solars, davant la sala de venipunció Baluard -amb els dies comptats- expliquen bé la trista història urbanística de la ciutat, i de Ciutat Vella en particular, en les últimes dècades. La cooperativa de vivenda de la UGT va comprar el solar el 1999 per 588.931 euros per construir-hi pisos socials. El 2003 es va modificar el PERI i el sindicat va vendre el terreny ja liberalitzat a un promotor privat per 2,3 milions. Dos anys després aquest va revendre el solar per gairebé vuit milions, gairebé 14 vegades el preu del 1999.

El projecte hoteler pendent de llicència va evitar la moratòria hotelera de Colau al tenir certificat d'aprofitament urbanístic anterior a la seva publicació. Va suposar també una lluita pública el mes d'octubre passat entre els dos partits de govern. Les regidores de Ciutat Vella i d'Urbanisme, Gala Pin i Janet Sanz, van mostrar a les xarxes socials el seu rebuig a l'hotel -un rebuig polític més que evident-, mentre que el regidor del PSC Daniel Mòdol es mostrava "absolutament a favor" d'un projecte que definia com a "exemplar en el vessant social".