Colau acusa FCC d'un frau de 3,3 milions en la recollida de residus

L'ajuntament detecta un incompliment per 1,2 milions i hi suma 2,1 milions en penalitzacions previstes

El govern municipal portarà l'expedient al ple i no descarta que el conflicte acabi en la resolució del contracte

 

  / JULIO CARBÓ

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

L'Ajuntament de Barcelona acusa l'empresa FCC d'haver incorregut en un frau de 3,3 milions d'euros en el servei de neteja i recollida de residus a la zona de Gràcia i de part de l'Eixample. D'aquesta quantitat, 1.268.000 milions d'euros suposen el servei no prestat o prestat en condicions inferiors a les previstes per contracte, amb menys personal, segons la investigació municipal desenvolupada en el marc d'un expedient administratiu obert a finals del 20162,1 milions d'euros més es corresponen amb penalitzacions previstes legalment per l'incompliment detectat, en cas que l'adjudicatària l'hagués comunicat. La quantitat excedeix en molt la primera que es va sospesar al novembre com a constitutiva del possible frau de FCC: 800.000 euros.

Si bé el frau estricte afecta la primera quantitat, el govern municipal considera que les penalitzacions, previstes per no informar que no s'ha complert el servei, també formen part de la quantitat defraudada.

EXPEDIENT SANCIONADOR

Els tinents d'alcalde Janet Sanz i Jaume Asens han comparegut aquest dimarts per explicar el desenllaç de l'expedient informatiu, que serà portat al ple, que s'haurà de posicionar sobre si obre ara un expedient sancionador. En aquest cas, i una vegada s'acabi el tràmit d'aquest hipotètic expedient sancionador, tornaria al ple, on es determinarien les seves conclusions.

Aquest divendres, doncs, els grups votaran sobre si comença una segona fase que pot culminar, segons ha subratllat Asens, de diferents maneres: des d'una sanció de 500.000 euros fins a la resolució del contracte amb FCC i la inhabilitació de l'empresa per optar a més concursos i que se li reclami una indemnització.

El gerent de Recursos, Joan Linares, ha explicat que la inhabilitació també podria ser d'origen judicial. El govern municipal ha entregat aquest mateix dimarts les conclusions del seu expedient informatiu a la fiscalia, que investiga el cas des del novembre.

1.863 CONTENIDORS BARREJATS

Notícies relacionades

Sanz ha precisat les dades del frau detectat: el 2014, FCC “va alterar de manera conscient i intencionada” 30 dels 6.200 serveis anuals de recollida de residus voluminosos per evitar un salt de banda del contracte i, en conseqüència, d'un preu per tona més baix. Això, segons la regidora, va evitar l'arribada de molts residus voluminosos a les plantes previstes.

La investigació també acredita, ha prosseguit Sanz, que el mateix any l'empresa va barrejar 1.863 contenidors amb residus d'envasos, de fracció resta i de residus orgànics per evitar un altre salt previst en el contracte que li hauria suposat veure reduïts els seus ingressos.