PROJECTE DE PEGA

Colau advoca per rescindir el contracte de les obres de les Glòries

L'ajuntament planteja licitar un nou projecte però buscarà el consens amb els grups per prendre la decisió

Sanz afirma que els informes avalen la rescissió, que suposaria aturar els treballs de 10 a 12 mesos

 

  / JULIO CARBÓ

4
Es llegeix en minuts
TONI SUST / BARCELONA

Nou capítol en la tragèdia grega de la plaça de les Glòries. La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, va afirmar ahir que l’Ajuntament de Barcelona és partidari de rescindir el contracte de les obres de la primera fase del túnel de la Gran Via i obrir un nou concurs, cosa que comportaria aturar els treballs entre 10 i 12 mesos. La regidora va explicar que els informes encarregats pel consistori sobre les obres contemplen la possibilitat de rescindir el contracte a la vista del retard que s’ha acumulat.

Sanz, no obstant, no va donar per fet que la rescissió s’acabi efectuant, perquè, va dir, el govern municipal buscarà el consens amb la resta de grups per prendre la decisió. L’alternativa a trencar el contracte seria modificar la planificació actual. «Volem un projecte nou», va subratllar Sanz, que va considerar que això és possible tant si es pren una via com l’altra. En qualsevol cas, va afirmar que ara és el moment de prendre una decisió, just quan s’està a punt d’emprendre el tram de túnel que ha de passar per sota de dues galeries ferroviàries del gestor estatal Adif, un tram del projecte amb una complexitat tècnica que és un dels principals problemes del pas soterrat de la Gran Via, si bé sembla que ja sigui tard per replantejar-ho.

Per buscar aquest consens polític, es convocarà una comissió extraordinària d’Urbanisme dilluns vinent a la tarda en la qual es votarà si s’opta per la rescissió. És a dir, que el govern municipal no vol per ara fer el pas en solitari, un pas rellevant, perquè castigaria un any més, o gairebé, els veïns. Així que l’equip d’Ada Colau opta perquè es mulli tothom, malgrat que està a les seves mans decidir quin ha de ser finalment el desenllaç.

NO VINCULANT

En la comissió, el govern presentarà una proposició en el sentit de rescindir el contracte, però es tracta d’un debat polític no vinculant. Superada aquesta prova, arribarà el pas següent, el definitiu: la convocatòria d’un consell d’administració de l’empresa municipal BIMSA, que és la que prendrà la decisió final, que no ha de passar pel ple. El consell està integrat per nou representants del govern local i un per cada grup, cosa que faculta Colau per decidir en solitari.

Sanz va explicar que part del retard en les obres, en concret set mesos del total, és imputable a les empreses, i que l’informe jurídic indica que això és motiu suficient per rescindir el contracte. Si aquest no es trenqués, si només es modifiqués, va afegir, a la vista dels incompliments actuals s’escauria una sanció de fins a 12 milions per als contractistes. La tinenta d’alcalde va afirmar que no està clar quines multes podrien imposar-se si es rescindeix el contracte. Però el govern municipal dona per fet que en aquest cas, l’assumpte acabaria en un litigi legal entre el consistori i els contractistes (Comsa, Copisa, Arno i Rogasa).

19 MESOS

Les obres de les Glòries acumulen un retard de 19 mesos i un sobrecost de 12 milions respecte al pressupost inicial de 60 milions (dels quals ja se n’han invertit 40), segons es desprèn d’una auditoria que es va donar a conèixer el 23 de març i que posava sobre la taula nombroses irregularitats.

Sanz va comparèixer després de la reunió de la comissió de seguiment de les Glòries, on va comentar la situació amb representants dels veïns i amb els grups municipals, que abandonaven la trobada subratllant que el govern municipal ha optat per intentar que la decisió de trencar el contracte sigui presa de forma coral. Dit d’una altra manera: algú li ha dit covard a algú.

Els grups van reaccionar davant la compareixença de Sanz. El grup Demòcrata, que va impulsar el projecte quan governava, durant el mandat de Xavier Trias, va demanar conèixer en detall les conseqüències d’una possible rescissió de contracte en cost i en calendari, i per a això  va reclamar una reunió urgent dels presidents de grup.

DEBAT

Ciutadans va exigir que les obres no s’aturin i ERC, per boca del seu cap de files, Alfred Bosch, va criticar que el govern busqui ara el consens «amb presses per aconseguir un aval per a la rescissió», una possibilitat en la qual el republicà veu risc d’«opacitat». Pel PP, Alberto Fernández Díaz també va demanar conèixer com afectaria en diners i temps una modificació o rescissió del contracte: «El govern pretén que en tres dies prenguem decisions precipitades sobre una de les obres més importants».

Notícies relacionades

Fonts dels grups municipals van destacar la seva indignació per veures’s obligats a prendre una posició  dilluns que ve a la tarda sense disposar de prou informació. No està gens clar que acabin recolzant la proposició que es presentarà en la comissió extraordinària.

A Salvador Clarós, membre de l’Associació de Veïns del Poblenou, la decisió no el va agafar per sorpresa. «M’imaginava que acabaria passant una cosa així –admet–, perquè quan una cosa és un nyap des del primer dia, les coses solen acabar malament». Aquest afectat per les obres del túnel considera que el govern de Colau, amb la possible rescissió del contracte, opta «per curar-se en salut i deixar d’abocar més ciment a una cosa que no s’aguanta». «La pregunta que ens hem de fer és com hem arribat fins aquí», va acabar.