Barcelona, disposada a contribuir al debat sobre la vacunació obligatòria

Un comitè d'experts estudiarà la possibilitat d'obligar a estar al dia del calendari per accedir a les guarderies

Vacunació a un nen.

Vacunació a un nen.

2
Es llegeix en minuts

L’Ajuntament de Barcelona està disposat a contribuir al debat sobre la conveniència que algunes vacunes en edat infantil siguin obligatòries, si la Generalitat decideix obrir-lo. La comissió de Drets Socials va aprovar ahir amb el vot a favor de tots els grups excepte el del govern municipal (Barcelona en Comú i PSC) i de la CUP, el pla d’ERC de crear un comitè d’experts que estudiï l’obligatorietat d’estar al dia de les vacunes per accedir a guarderies públiques de la ciutat.

En concret, la proposta acorda instar el Consorci d’Educació de Barcelona i l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) perquè un comitè d’experts estudiï la possibilitat d’avançar cap a l’obligatorietat d’estar al dia de les vacunes recomanades per poder accedir a les guarderies públiques municipals.

Per a la tinenta d’alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, «més que un comitè d’experts», si la Generalitat vol canviar la legislació sobre vacunes, el que hauria de fer el consorci és oferir col·laboració al Govern, mentre que l’ASPB hauria de «contribuir» facilitant dades desagregades per tipus de malalties sobre els brots de malalties vacunables a la ciutat.

Entre els brots de malalties vacunables que l’ASPB va registrar el 2015, Ortiz en va destacar 112 de tos ferina, tres de varicel·la, un de xarampió i un altre de parotiditis.

ENSENYAMENT I SALUT

La tinenta d’alcalde va posar èmfasi en el fet que fer obligatori, com a criteri d’admissió a les guarderies municipals, disposar del carnet de vacunacions per matricular-se és una decisió que competeix la Conselleria d’Ensenyament de la Generalitat, no l’ajuntament barceloní, i declarar obligatòries les vacunes, la Conselleria de Salut, i que cap d’aquests dos departaments ha manifestat la voluntat d’obrir el debat ni ha demanat col·laboració.

Laia Ortiz va defensar que una alta cobertura de vacunes és desitjable però que Barcelona no ha de «treballar al marge del que passa a la resta del país ni per marc legal ni per conveniència d’aquest abordatge».

La regidora republicana Montse Benedí, que va ser qui va defensar la proposta, va considerar que «no és suficient que si un nen no ha sigut vacunat per indicació mèdica o altres factors, només sigui necessari presentar un justificant mèdic» per acreditar que es troba en bon estat de salut.

Notícies relacionades

Benedí va subratllar també que «la no vacunació promou que malalties pràcticament erradicades tornin a aparèixer a causa del contagi produït per les persones que no estan vacunades».

«Els ciutadans que protegeixen la seva salut amb vacunes són solidaris amb aquells que no es vacunen, però aquesta solidaritat no és recíproca per part dels que no es vacunen», va subratllar Benedí, que va voler aclarir que el comitè d’experts es crearà per fer una valoració sobre la possibilitat d’obligar a administrar determinades vacunes, no per posicionar-se al respecte.