BCN llança una guia vegetariana

El 'boom' de la cuina sense proteïna animal i la saludable deriven en un manual d'opcions verdes (o gairebé) impulsat pel Gremi de Restauració

icoy16028021 teresa carles vegano170411174044

icoy16028021 teresa carles vegano170411174044

2
Es llegeix en minuts
PATRICIA CASTÁN / BARCELONA

Al Camp d’en Grassot fumegen les saboroses pizzes Dolce Pizza, on sense una partícula d’origen animal els amants de la massa italiana masteguen creacions de mil sabors verds. A Sant Gervasi, el xef Xavier Pellicer interpreta a Céleri vuit verdures de temporada en tres versions degustació (vegana, vegetariana i amb proteïna animal) amb tanta gràcia que li ha valgut una estrella Michelin. A Vegetalia, el que va ser un negoci d’agricultura ecològica ha derivat en tres restaurants a Ciutat Vella on juren que el vegetal salta de l’hort al plat. A My Pillow, a l’Esquerre de l’Eixample, volen demostrar que ni el menjar ràpid ni els menús econòmics estan renyits amb els sabors de la terra: fiocchi de pera al gorgonzola o estofats de filet de soja... Un gresol que constata el 'boom' de les cuines veganes i vegetarianes, i també flexitarianes, a la ciutat.

La recent fira Veggie World va deixar clar que la tendència cap a la cuina saludable ha fet augmentar la quota de població de Barcelona que es passa a la cuina vegana (sense res d’origen animal) o vegetariana (sense carn ni peix) o que opta per donar més oportunitats a aquests plats en la seva dieta. Són més d’un centenar els restaurants d’aquest signe o amb àmplia oferta verda entre la seva carta dirigida a aquest comensal. Per això, el Gremi de Restauració ha posat al dia una antiga guia que recull 40 propostes on dinar o sopar dins d’aquests corrents, així com establiments on quan s’introdueix l’ingredient animal s’aposta per les opcions ecològiques i de proximitat.

Veggie Vegan Barcelona compta també amb opinions i reflexions d’alguns defensors i artífexs de l’esmentat repertori. Per exemple, el xef Sergi de Meià convida a lluitar contra «les grans indústries que volen controlar la nostra forma de menjar», Teresa Carles recalca que el menjar de proximitat, tan en voga, no és més que menjar els productes de temporada, i per tant de la zona, encara que Pellicer matisa que acostar la comarca als plats és més difícil a Barcelona.

El gremi és conscient que hi ha vegans o vegetarians que busquen millorar la seva salut però que molts altres ho assumeixen com un estil de vida respectuós amb els animals.

CANVIS A LES CARTES

El col·lectiu és criticat per suposats dèficits proteics o des d’algunes indústries alimentàries, però el creixent pes dels ingredients vegetals és una realitat en moltes cartes locals, avivats pels consells de l’OMS i les virtuts de la dieta mediterrània.

Notícies relacionades

Per això, la guia no és restringida sinó que hi apareixen locals com Flax & Kale, on entre el receptari agrícola es cola un 20% de proteïna animal de qualitat (en aquest cas peix blau), o llocs on les hamburgueses de tofu conviuen amb les de boví ecològic.

Procurant una taula sana, el president de la patronal, Pere Chias, sol·licitarà pròximament que, en el marc del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat, l’ajuntament apliqui bonificacions fiscals als restaurants amb principis sostenibles.