MEDALLA D'HONOR DE BARCELONA EL 1997

Mor als 88 anys el líder veïnal de Sants Anselm Cartañà

El mestre jubilat va fer de la defensa del català i del barri els dos grans motors de la seva vida

El teixit associatiu li va rendir homenatge en vida el 2013 batejant l'espai polivalent de l'arxiu municipal del districte amb el seu nom

jgblanco22249319 barcelona  26 4 2013    anselm carta a activista vecinal de 170404124912

jgblanco22249319 barcelona 26 4 2013 anselm carta a activista vecinal de 170404124912

2
Es llegeix en minuts
HELENA LÓPEZ / BARCELONA

La matinada d'aquest dimarts ha mort als 88 anys Anselm Cartañà, activista veïnal molt estimat i reconegut pel teixit associatiu de SantsMedalla d’Honor de Barcelona el 1997

    Cartañà no va ser mai amic de protagonismes, però, fa tres anys, sí que es va emocionar i no ho va amagar amb el reconeixement que els seus veïns, aquells amb qui va lluitar en mil batalles i, sobretot, els seus fills, li van dedicar batejant l’espai polivalent de l’arxiu municipal del districte amb el seu nom. 

    

Li va fer especial il·lusió per la seva neta, que vivia a Noruega i assistiria a l’acte, com va explicar en una entrevista a aquest diari dies abans de la col·locació de la placa. La defensa de la llengua i la memòria del barri van ser dues de les seves grans passions, a les quals va dedicar una gran part del seu temps. Cartañà va ser l’impulsor de la donació de l’arxiu històric de Sants, fundat el 1931, a la Unió Excursionista de Catalunya-Sants (UEC), al municipi amb la consolidació de la democràcia. Per això la petició veïnal que la sala polivalent porti el seu nom.

REFERENTS HISTÒRICS

L’arxiu va néixer a la UEC en resposta a la por a perdre els referents històrics dels antics pobles agregats a la ciutat al segle XIX. «Quan sabia que alguna fàbrica tancava, anàvem a veure què hi quedava, quin material podíem conservar», explicava Cartañà, que va treballar com a mestre a l’escola de la Seat, a la Zona Franca, i va presidir la UEC des de l’any 1976 fins al 1980.

  

 «Molts vam començar en l’activisme veïnal gràcies a ell. Jo m’hi vaig iniciar als 17 anys. Recordo que Anselm ens enviava a recollir material a casa d’un o d’un altre», va recordar Jordi Clausell, membre de l’associació de veïns d’Hostafrancs, una de les impulsores de la petició ciutadana per col·locar una placa amb el nom del veterà activista a la citada sala polivalent.

  

 Amb l’objectiu de dinamitzar la vida associativa i social de Sants, Hostafrancs i la Bordeta, Cartañà també va estar vinculat a la creació del Secretariat d’Entitats, formalitzat el 1984. Des de molt jove, Cartañà va participar en el moviment associatiu del barri. Relacionat amb l’ambient progressista de la parròquia de Sant Medir, a la Bordeta, a principis dels anys 60 va participar en la creació de l’escola Proa, una de les primeres del Col·lectiu d’Escoles per a l’Escola Pública Catalana (CEPEC).

Notícies relacionades

  

Va participar també en les múltiples batalles per millorar el barri entaulades al llarg dels anys 70 i orquestrades des del Centre Social de Sants, com la reivindicació de la creació del centre cívic de Sants o el parc de l’Espanya Industrial. La vetlla se celebrarà avui al Tanatori de les Corts de 14 a 21 hores i la cerimònia de comiat tindrà lloc demà a les 11.30 hores al mateix centre. 

Temes:

Obituaris