ELS BLOGS MÉS INTERESSANTS

Els detectius de la història de Barcelona

El Museu Etnològic programa les primeres jornades dedicades a bloguers que reviuen amb dades i imatges el passat de la ciutat

 

  / BARCELONA DESAPAREGUDA

3
Es llegeix en minuts
Cristina Savall
Cristina Savall

Periodista

ver +

La fascinació per la història de Barcelona i l’exitós treball realitzat per diversos bloguers ha portat el Museu Etnològic a programar per diumenge que ve les primeres jornades BCN bloguers!, per debatre sobre aquest fenomen. A continuació una mostra dels blogs més interessants dedicats a l’ahir de la ciutat. Les fotos antigues inèdites són una mina a l’hora d’obtenir entrades d’usuaris, com la imatge del ramat de cabres davant la Sagrada Família, a principis del segle XX, que ostenta el rècord de visites a 'Barcelona desapareguda'.

BARCELONA DESCONEGUDA

Daniel Venteo, historiador i museòleg, és l’autor d’aquesta pàgina de Facebook. Per a ell, les xarxes socials han revolucionat com mai abans l’interès dels barcelonins per la història de la seva ciutat. L’autèntica revolució, segons l’historiador, procedeix dels mateixos particulars que, amb les imatges dels seus àlbums familiars, ajuden a escriure amb una nova mirada, i en molts casos a reescriure, la història de la ciutat tal com es coneixia fins ara, feta principalment a partir de la visió oficial dels documents institucionals.

PLADEBARCELONA

Versa sobre la història que encara té presència física a Barcelona. La història de llocs reals, vestigis que segueixen existint. És la història viscuda, quotidiana, pròxima, a petita escala. El seu autor, Pere Cowley, viatja per tota la ciutat per buscar els llocs més sorprenents de cada barri. Masies que ens descobreixen el passat rural, antics camins, jardins i horts, persones amb molta història.

BERESHIT

'Bereshit: la reconstrucció de Barcelona i altres mons' acumula més d’un milió de visites. El seu fundador és el professor Enric H. March, que compta amb 1.200 seguidors a Facebook. El bloguer documenta les galeries comercials desaparegudes des del segle XIX, els banys públics, les fires i congressos, els teatres del Paral·lel i una infinitat d’articles dignes d’una novel·la.

BARCELOFÍLIA

Miquel Barcelonauta és l’ànima de Barcelofília, un grup tancat de Facebook on se selecciona l’entrada, ja que busca especialistes que aportin dades sobre locals desapareguts, carrers, monuments i la vida quotidiana de la ciutat. De moment, compta amb 3.200 seguidors i una llarga llista d’espera. En destaca el seu catàleg de botigues, discoteques i restaurants desapareguts. Atenció a les últimes aportacions sobre el barri de Sant Antoni.

TRAMVIA 48

Ricard Fernández Valentí és especialista en la història dels transports públics de Barcelona. És fill de pare almerienc i de mare barcelonina. Tots dos es van conèixer a Can Tunis, concretament dins del tramvia que comunicava el Paral·lel amb aquest barri: el 48, que ha donat nom al seu blog.

BARCELONA EN TEMPS PASSAT

Dóna a conèixer diàriament clips audiovisuals d’arxius públics i privats de tot el món, sempre amb la Barcelona del segle XX com a protagonista. Avui dia ja reuneix més de 52.000 seguidors.

L’OSTIA SOLO FOTOS

Toni Lanuza i José Casanova coordinen aquesta pàgina monogràfica dedicada exclusivament a la història visual del barri de la Barceloneta, que destaca per la precisió de la datació i ubicació de les imatges que comparteixen els seus prop de 800 seguidors. Segons informa Venteo, fan d’aquest blog, compta amb la participació d’un dels màxims especialistes en la història de la Barceloneta i del port, Joan Giner.

BARCHINONA

Notícies relacionades

És una web que reuneix recursos contrastats sobre la història i la historiografia de Barcelona. Però també és una plataforma a partir de la qual Xavier Cazeneuve i Ana Shellyse difonen el coneixement de Barcelona mitjançant la investigació, la generació de nous continguts i la proposta de jornades i itineraris i la creació de projectes.

AMICS DE LA VERNEDA

Antonio Herrera, apassionat de la Barcelona popular i dels seus barris, ja sigui al centre històric o a la perifèria, ha creat un grup de més de 1.100 persones vinculades a la Verneda, un de tants barris que habitualment no sol tenir protagonisme en les històries de la ciutat.