BCN xifra en 7.100 euros el cost d'un enterrament i espera abaixar-lo a 3.800 amb la funerària municipal

El consistori preveu una tarifa estàndard, una de mitjana i una de superior en el servei que oferirà des del segon semestre del 2019

Un informe encarregat per l'ajuntament contradiu un altre d'elaborat per experts de la UPF que fixava la tarifa mitjana en 3.100 euros

Declaracions del regidor de Presidència, Eloi Badia, sobre la creació d’una funerària municipal a Barcelona. / ACN/PATRÍCIA MARTIN

3
Es llegeix en minuts
TONI SUST / BARCELONA

L'Ajuntament de Barcelona està en procés de creació d'una funerària municipal amb què vol oferir un servei públic que abarateixi el cost dels enterraments. Quan va informar per primera vegada d'aquest projecte, al novembre, l'Administració municipal va xifrar el preu mitjà d'un enterrament a Barcelona en 6.400 euros, a partir d'una dada de l'OCU, i es va proposar reduir-lo en un 30% amb la nova societat.

El sector, integrat en més d'un 90% a la capital catalana per les empreses Mémora –la majoritària- i Altima, va reaccionar aïrat i va negar que aquesta quantitat es correspongués amb la realitat. Al març, un informe de la UPF va situar la tarifa mitjana en un nivell molt més baix: 3.190 euros, si bé subratllava que hi havia diferències substancials entre barris. En qualsevol cas, una suma molt inferior a la denunciada per l'ajuntament.

TRES TARIFES

Aquest dimarts s'ha donat a conèixer un altre informe sobre el tema. El text, presentat en una jornada de serveis funeraris municipals, ‘Garantia de competència i qualitat’, és de Global Economics, obra de Juan Delgado i Héctor Otero, i conclou que el preu mitjà d'un enterrament a la ciutat és de 7.149 euros. El consistori dona per fet que podrà rebaixar aquest cost fins als 3.800 euros de mitjana. 

Aquest és el càlcul fet en l'informe de justificació econòmica que ha elaborat l'ajuntament a l'estudiar la viabilitat de la funerària pública. Es contemplen tres tarifes per al nou servei públic: una per un servei estàndard, d'uns 2.600 euros; per un servei mitjà, d'uns 3.800 euros, i un per un servei superior, de 5.100 euros. Els càlculs municipals apunten que un 40% dels usuaris es decantaran pel servei estàndard, un altre 40% pel mitjà i un 20%, pel superior.

La gran diferència, de 3.190 a 7.149 euros, amb la xifra de l'estudi de la UPF, obra del catedràtic Oriol Amat i l'economista Marc Oliveras, s'explica per una sèrie de factors. Segons Delgado i Otero, l'únic preu que es pot estudiar amb precisió és el que assumeixen els clients particulars, persones que no tenien assegurança contractada i l'enterrament de les quals ha de ser sufragat d'una vegada.

Es tracta d'una situació que, tenint en compte els serveis funeraris celebrats a la ciutat el 2016, afecta un 20% de la població, ja que el 75% sí que disposa d'assegurança, i el percentatge restant correspon a clients particulars amb pocs recursos, que reben serveis subvencionats totalment o parcialment.

L'ASSEGURANÇA I LA INCÒGNITA

L'informe de Global Economics sosté que no es pot sumar el cost que assumeixen els individuals i el que paguen les asseguradores i dividir-lo pels casos, perquè les empreses, a l'abordar un gran nombre d'operacions i treballar amb previsió, pot negociar costos inferiors. De mitjana, precisa el document, un client particular paga més d'un 75% més que una asseguradora.

Així, subratllen Delgado i Otero, el que es té en compte en l'informe de la UPF és el cost que paga l'asseguradora, però no el que el client assegurat paga a l'empresa. De fet, aquesta quantitat resulta una incògnita i varia en cada cas.

Si un paga una assegurança de decés, en funció de quan va començar a pagar-la, de quan mori i de la modalitat que va triar haurà pagat una suma, que serà diferent en cada cas, segons els factors. Es dona per fet que hi ha gent que paga durant la seva vida molt més del que costarà la seva mort. En casos de productes més concrets, com la prima única, que és l'única possible per a clients d'edat avançada, garantint amb un sol pagament totes les despeses, l'estudi de Delgado i Otero cita un preu mitjà de 5.327 euros, una mica per sobre dels 5.185 euros de mitjana a Espanya.

Segons aquests experts, alguns serveis concrets de funeràries que es presten en diverses ciutats i per les mateixes empreses són significativament més cars a Barcelona que en altres ciutats, cosa que el consistori considera una confirmació que l'operadora pública té sentit.

BENEFICÈNCIA I DE FORA DE BARCELONA

L'informe de Global Economics també desacredita el càlcul del de la UPF per considerar que no hauria de computar, com fa, els enterraments de beneficència i els dels morts que arriben de fora de Barcelona.

Notícies relacionades

L'ajuntament vol tenir la funerària municipal en funcionament en el segon semestre del 2019. Per a això està prevista la construcció d'un nou tanatori, amb sis sales de vetlla i la contractació de 21 persones.

LA PÚBLICA, TRES TARIFES

Del preu mitjà de 7.149 euros, un 90% correspon als serveis funeraris, que presten els privats, i el 10% a serveis de cementiri, de caràcter públic i prestats per Cementiris de Barcelona. El govern municipal compta amb retallar del 90% (de la part privada), ja que sosté que els serveis que ofereix l'empresa municipal dels cementiris presenten tarifes que no es poden rebaixar més.