L'ajuntament crea Barcelona Energia per autoproveir-se d'electricitat

El ple aprovarà aquest divendres la societat, que també subministrarà llum a 20.000 llars

Serà un ens propi del consistori, i això permetrà evitar concursos i prescindir de les grans companyies

 

  / RICARD FADRIQUE

2
Es llegeix en minuts
TONI SUST / BARCELONA

El ple municipal de l'ajuntament aprovarà aquest divendres la creació de Barcelona Energia, una comercialitzadora pública municipal d'electricitat que acabarà amb els plets del consistori amb les grans companyies, almenys pel que fa al seu consum propi.

Barcelona Energia, segons ha explicat aquest dijous el regidor de Presidència i Energia, Eloi Badia, tindrà dues tasques. La principal serà proveir l'ajuntament, amb un consum anual de 179 gigawatts i un cost econòmic de 34 milions d'euros. L'ajuntament calcula que això passarà a partir de l'estiu del 2018, moment en què podrà prescindir del servei d'altres companyies. A partir del 2019, la societat també donarà servei a consumidors privats, encara que la previsió és que només ho pugui fer per a 20.000 famílies, per limitacions legals.

COMERCIALITZADORA DE TERSA

Barcelona Energia, que de fet serà la comercialitzadora de TERSA, l'empresa de gestió de residus de l'Àrea Metropolitana, és una societat mercantil, perquè una comercialitzadora ho ha de ser, expliquen al consistori, però també serà un ens propi municipal. Això últim permet no obrir concurs al triar-la com a proveïdora. I així, el desacord del govern municipal amb empreses com Endesa i Gas Natural no tindrà més capítols en relació amb els lots que adjudica per al consum municipal.

Ser un ens propi permet evitar concurs però obliga que com a màxim un 20% del negoci sigui de caràcter privat. Per això es calcula que només 20.000 famílies podran optar a ser clients del consistori. Badia ha afirmat que els 20.000 clients potencials seran elegits per ordre d'inscripció. Si l'àmbit que inclou Barcelona Energia creix, perquè organismes com TMB passen a consumir d'aquesta font i en el cas que l'Àrea Metropolitana segueixi el mateix camí i així incrementi el servei de la societat, el nombre de clients privats creixerà, lògicament, en la mateixa proporció que el volum de negoci.

TERSA produirà electricitat com ja fa ara, mitjançant plaques fotovoltaiques com la del Fòrum i la valorització de residus, la seva incineració.

AVANTATGES

Al marge que conceptualment el govern municipal s'ha mostrat partidari de tenir un paper d'administració en el mercat energètic, Badia sosté que dels 34 milions que l'ajuntament paga cada any pel seu consum elèctric s'estalviarà 500.000 euros. Pel que fa als 20.000 clients privats, podran rebaixar la seva potència amb un marge més gran del que permeten les actuals operadores, i això els permetria reduir la factura.

Notícies relacionades

L'ajuntament també preveu comprar energia sobrant dels ciutadans que apostin per generar-la, com les comunitats que instal·len plaques fotovoltaiques. La previsió és que hi hagi un client generador, un client consumidor i un tercer tipus de client, el client vulnerable. Així, s'executarà la llei 24/2015, que en la part que afecta la pobresa energètica no està suspesa. De fet, la creació de la comercialitzadora va en el mateix sentit que la llei i, òbviament, el consistori es compromet a respectar-la en la seva relació amb els 20.000 clients privats.

SENSE AL·LEGACIONS

Badia creu que les empreses que tradicionalment han prestat el servei al consistori no s'oposaran a la creació de Barcelona Energia, encara que no ho ha descartat del tot. D'entrada, perquè després de la seva aprovació inicial, hi ha hagut un mes d'exposició pública durant el qual cap companyia ha presentat al·legacions. El regidor ha assegurat que la iniciativa tirarà endavant en el ple, i que només el PP té previst no votar-hi a favor i optar per una abstenció.