"Amb aquest rebuig et replanteges les coses"

El Centre Cultural Islàmic de Sants està sorprès perquè els veïns repudien el trasllat de la mesquita

Mohamed Boutaliss, president de l'entitat, assegura que no han generat mai problemes al barri

zentauroepp28850186 can batllo170329195010

zentauroepp28850186 can batllo170329195010

2
Es llegeix en minuts
BEATRIZ PÉREZ / BARCELONA

«Som un centre cultural. ¿Aleshores, per què hi ha veïns que s’enfaden?», es pregunta Mohammad Butaliss, president del Centre Cultural Islàmic de Sants, que fa 35 anys que és al Camí de la Cadena, 17, al barri de la Bordeta. L’entitat, que inclou una mesquita (les seves oracions dels divendres se celebren des de fa dos anys a la nau 120 de Can Batlló), emigrarà aquest maig als números 8 i 10 del carrer de Súria. El nou emplaçament incorporarà en un sol local les activitats tant del centre cultural com de la mesquita. Els veïns de la nova ubicació rebutgen aquest trasllat, malgrat que estan a tot just 400 metres de l’antiga seu.

«De moment, no hem tingut problemes amb el veïnat, però m’han arribat comentaris», explica Butaliss. «Si és pel soroll, tenen raó. I per això ens estem deixant diners a insonoritzar el local i complir amb la normativa. Ara bé, sempre hi haurà gent que no ens vulgui pel color de la pell i per la nostra religió, i això ja és un altre tema», matisa.

El president d’aquest centre islàmic afirma que «mai» han tingut conflictes amb els veïns. «Cada dia venen 20 o 30 persones al centre. Al supermercat que hi havia abans al carrer de Súria hi entrava més gent i no hi havia aquest problema». Assegura que en qualsevol centre cívic hi entra més gent que a la seva entitat.

«Ahir un nen de 10 anys em va preguntar per què els veïns no ens volen al nou local. I no vaig saber què respondre. Som ciutadans com els altres, així que tot això em xoca moltíssim», reflexiona Butaliss, que fa 37 anys que viu a Barcelona i el seu pare va ser el fundador de la mesquita que integra el centre. «Catalunya és el nostre amor. Però quan veus aquest rebuig, et replanteges certes coses», assegura.

El president del Centre Cultural Islàmic de Sants reivindica que les persones associades a l’entitat també són «d’aquí». «Practiquem una altra religió que no és la catòlica, però respectem i defensem moltíssim el catolicisme», assevera.

Notícies relacionades

El trasllat del centre és conseqüència de les obres d’urbanització de l’antic complex industrial de Can Batlló. «El local d’ara és molt precari. Fa uns 90 metres quadrats, mentre que el nou en tindrà 500», revela el president d’una entitat a la qual l’ajuntament va cedir provisionalment el 2015 una nau de Can Batlló degut a la gran afluència de musulmans que assisteixen a les oracions dels divendres.

El centre també porta a terme altres activitats, com reforç escolar, classes d’àrab i català i xeerades. Per a les obres del nou local han aconseguit una subvenció del consistori, un fet criticat per algun veí del carrer de Súria. «Nosaltres també paguem impostos», recorda Mohammad Botaliss.