Barcelona considera impossible aturar l'alberg de la Vila Olímpica

L'ajuntament ho constata en l'informe que va pactar encarregar a canvi del suport del grup d'ERC al PEUAT

Comprar l'edifici suposaria una inversió de 15,68 milions d'euros, que el consistori considera excessiva

 

  / JOAN CORTADELLAS

3
Es llegeix en minuts
TONI SUST / BARCELONA

El govern municipal de Barcelona va aconseguir al gener una cosa que tenia molt difícil: el suport d'ERC per aprovar el pla especial urbanístic d'allotjaments turístics (PEUAT). Els vots dels cinc regidors republicans eren vitals perquè la iniciativa prosperés. I el pla és probablement la medalla més rellevant que l'alcaldessa, Ada Colau, es pot posar des que va obtenir la vara de comandament, el juny del 2015.

Per aconseguir-ho, va tancar diversos pactes amb el grup d'Alfred Bosch. Entre ells, hi havia el de crear una comissió que revisés el cas del projecte d'un alberg multitudinari a la Vila Olímpica, 440 places previstes, que als veïns els semblen un excés intolerable en una zona, argumenten, en què la pressió turística és molt elevada.

ERC demanarà en el ple una consulta sobre el projecte

Hores abans de rebre l'informe que considera impossible frenar l'alberg de la Vila Olímpica, el grup d'ERC ha anunciat que en el ple municipal que se celebrarà divendres demanarà una consulta ciutadana sobre el projecte. El regidor Jordi Coronas ho ha anunciat aquest dimarts i ha afirmat que el govern municipal ha incomplert l'acord perquè s'havia pactat que la comissió arribaria a una conclusió en 30 dies, termini que s'ha superat. “En l'última reunió, el govern només va presentar excuses per no aturar l'alberg”, ha dit Coronas.

El consistori ha anat advertint que no era fàcil aturar aquest projecte, però ERC li ha reclamat que esgoti totes les possibilitats. L'acord suposava crear una comissió política i tècnica i determinar en un termini de 30 dies quines vies hi ha perquè l'alberg no obri les seves portes. Amb alguns dies de retard, el govern municipal ja té aquest informe, que aquest mateix dimarts s'ha entregat a republicans i a entitats veïnals. El diagnòstic no difereix gaire de la posició prèvia de l'ajuntament: no hi ha forma d'aturar l'alberg que no passi per una inversió costosa que el govern municipal no considera justificada.

El text, ‘Informe sobre la viabilitat d'actuacions en relació amb l'Alberg de la Vila Olímpica', encarregat per la cinquena tinència d'alcalde, elaborat pels serveis jurídics municipals i emès amb data d'aquest dimarts, analitza les diferents possibilitats de liquidar la iniciativa.

LLICÈNCIA IRREVOCABLE

Pel que fa a una possible revisió de la llicència d'obres, l'informe subratlla que els terminis d'impugnació ja han passat i que la llicència “s'ajusta al planejament aplicable i no es va veure afectada per la suspensió de l'1/7/2015 (la moratòria hotelera que Colau va imposar amb la idea de guanyar temps fins a comptar amb una regulació estable) i el PEUAT, per disposar d'un certificat d'aprofitament urbanístic”.

L'informe al·ludeix als diferents vessants vinculats amb la llicència i subratlla que no hi ha incompliments en cap: “No s'han apreciat circumstàncies que puguin portar a conclusions diferents de les ja expressades. Per tant, no s'ha apreciat cap motiu perquè la llicència d'obres sigui anul·lable, ja que s'ajusta tant a la normativa com al planejament aplicable”.

COMPRA O PERMUTA

Sobre la possibilitat de l'“adquisició directa” de l'immoble o d'una permuta per un altre edifici, l'informe assenyala que és una excepció que es permet en casos que ho justifiqui l'interès general. A més, seria imprescindible fer-ho sense obrir l'oferta a altres immobles similars, cosa prevista en la normativa de la contractació pública i de la llei municipal i de règim local de Catalunya.

La possibilitat que es procedeixi a una expropiació requeriria una modificació del Pla General Metropolità (PGM) que permetés qualificar l'edifici com a equipament, que comportaria una declaració d'utilitat pública o interès social.

Una altra opció seria apel·lar a la singularitat de l'edifici per acollir un equipament, però l'informe adverteix que al pròxim districte tecnològic 22@ hi ha prou espais per planejar les instal·lacions municipals pendents. El Patronat Municipal de l'Habitatge va informar fa dues setmanes que l'edifici de l'alberg seria “una opció extraordinàriament complexa” per erigir vivenda de protecció oficial.

PREU PROHIBITIU

Notícies relacionades

Més enllà que una possible adquisició obligui a maniobres legals que els serveis jurídics no consideren viables sense obrir el procés a altres potencials venedors, el govern municipal va fer una consulta al Centre de Política de Sòl i Valoracions de la UPC sobre el valor de l'immoble. I la resposta és que està valorat en 15,68 milions d'euros com a alberg. Una inversió que el consistori considera excessivament elevada.

La comissió que integra el govern municipal, ERC i l'Associació de Veïns Vila Olímpica es reunirà aquest dimecres en la que és la seva última sessió prevista.