AHMED I RITA, CARRER DE LANCASTER

"Ens hem quedat sols, però ara no ens en podíem anar"

Una empresa d'inversió va comprar el semiruïnós edifici i va oferir diners als veïns perquè renunciessin als seus contractes

La companyia afirma que l'únic inquilí del bloc fa vuit mesos que no paga i està demandat

zentauroepp37710815 barcelona 17 06 2017   reportaje sobre la compra de fincas e170319171104

zentauroepp37710815 barcelona 17 06 2017 reportaje sobre la compra de fincas e170319171104 / CARLOS MONTANYES

2
Es llegeix en minuts
HELENA LÓPEZ / BARCELONA

La Rita està embarassada de 37 setmanes. Va arribar de Bangla Desh fa un any amb el seu fill gran, de 10 anys, mitjançant una reagrupació familiar. No parla ni castellà ni català. Gens. Tots dos viuen al pis més alt del 13 del carrer de Lancaster amb l’Ahmed, el seu marit. Són els únics veïns que queden al degradat immoble, recentment adquirit pel grup inversor MK Premium.

    Per arribar fins a la casa de l’Ahmed i la Rita s’ha de pujar per una escala atrotinada, sobra dir que sense ascensor, on totes les portes estan blindades amb xapes de ferro antiokupacions. Inclosa la de l’entrada principal, al costat de la qual una muntanya de cartes abandonades confirma que aquella és gairebé una escala fantasma. Una muntanya petita si es compara amb la d’escombraries que s’acumulen al pati interior.

    «Ens hem quedat sols. ¿Si la meva dona es posa de part, a qui avisa perquè l’ajudi?», s’exclama l’Ahmed. Aquest cuiner de 30 anys explica que, com a la resta dels seus veïns, li van oferir diners per deixar el pis, però no els va acceptar. «En aquell moment no podia anar-me’n. Necessitava temps. Fins que el nadó neixi i s’estabilitzin les coses», explica molt preocupat amb la jaqueta curta de cuiner encara posada. Ha sortit corrent de la feina per acudir a la cita. «Per a mi era important poder explicar això. Necessitem ajuda», assegura.

DUES VERSIONS / La resta de veïns va acceptar les condicions

–«pagaven una indemnització i fins i tot el trasllat», recorden– i se’n van anar. Ahir mateix, segons va denunciar la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, la nova propietat –que la regidora va definir com a «esbirros de bitlletera»–va iniciar obres a la finca «sense permís ni cap tipus de sol·licitud». L’ajuntament li va ordenar aturar aquells treballs.

Notícies relacionades

    En canvi, l’empresa esmentada per Pin va negar haver emprès obres de cap mena. «Només estàvem canviant les portes dels pisos. Quan han vingut els tècnics de l’ajuntament amb la Guàrdia Urbana se n’han hagut d’anar perquè els hem ensenyat els permisos d’obra», va explicar ahir un portaveu de MK Premium. «Per tant, ni ens han parat les obres, perquè hem seguit amb normalitat canviant les portes després d’aquella visita, ni és cert que hàgim fet obres a l’edifici, ja que tan sols hem canviat quatre portes d’accés en quatre pisos per seguretat de la finca», va insistir.

    MK Premium, a més, explica que l’únic inquilí que queda a l’edifici no paga des de fa vuit mesos i està demandat per impagament. «Ens fa xantatge demanant-nos diners per accedir a anar-se’n», afirma l’empresa.