Dos desapareguts a l'enfonsar-se un pesquer que ha col·lisionat amb un petroler a Barcelona

El mercant rus ha fet mitja volta després del xoc i ha pogut rescatar dos dels quatre tripulants

Les possibilitats de trobar els dos mariners amb vida són remotes a causa de la baixa temperatura de l'aigua

jjubierre37751132 fairell170320183822 / VICENS FORNER PUIG

jjubierre37751132 fairell170320183822
 
cmontanyes37751781 accidente pesquero170320192959
cmontanyes37751768 accidente pesquero170320193041
Salvament Marítim busca els desapareguts després del naufragi d’un vaixell de pescadors a Barcelona.

/

3
Es llegeix en minuts
GUILLEM SÀNCHEZ / BARCELONA

Dos pescadors del port de Barcelona van desaparèixer ahir a uns tres quilòmetres de la costa catalana després que la seva embarcació xoqués contra un mercant rus que sortia de la infraestructura marítima. Els mariners tenen 37 i 34 anys i són de nacionalitat senegalesa i marroquina, respectivament. A bord d’aquest pesquer viatjava una tripulació de quatre homes. Els altres dos –el patró és un d’ells– són de nacionalitat espanyola i van poder ser rescatats poc després del naufragi.

El vaixell enfonsat és 'El Fairell', que fa 25 metres d’eslora, i el vaixell contra el qual van topar, el 'Midvolga 2', un gegant metàl·lic de 140 metres de longitud que es dedica a transportar gasoil i productes químics. La col·lisió va enfonsar el petit pesquer en qüestió de segons i en canvi va causar lleus esgarrinxades en el buc del navili més gran.

La principal hipòtesi és que els dos homes desapareguts no van tenir temps d’abandonar el pesquer abans que s’enfonsés. Segons sembla, 'El Fairell' estava acabant de pescar quan va ser envestit pel 'Midvolga 2'. Les possibilitats que els dos homes apareguin amb vida cada vegada són més escasses, atès que les condicions de recerca van ser ahir idònies i ni així se’ls va poder trobar. La temperatua de l’aigua, d’uns 15 graus, també redueix dramàticament les opcions de supervivència.

INTENT AMB SUBMARINISTES

Les embarcacions més menudes van suspendre les tasques de rescat quan es va fer de nit. El Guardamar Calíope, de Salvament Marítim, seguirà buscant avui els desapareguts. Els submarinistes de la Guàrdia Civil i dels Bombers de Barcelona van intentar baixar fins a les restes d’'El Fairell', però els va resultar impossible. El pesquer reposa a uns 170 metres de profunditat, una distància que requerirà la intervenció d’un submarí, que no arribarà a Barcelona fins avui.

El 'Midvolga 2' va aturar la seva marxa després de xocar amb el pesquer. La maniobra va fer possible rescatar els dos supervivents instants després de l’impacte. Els dos homes presentaven símptomes d’hipotèrmia i van ser traslladats a l’Hospital Asepeyo de Sant Cugat del Vallès quan el petroler va tornar a atracar al port. El capità del mercant rus va ser interrogat per la Guàrdia Civil.

El delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, va explicar que s’ha obert una investigació per aclarir les causes d’un xoc que té pocs precedents i que, a més, es va produir a plena llum del dia i sense mala mar.

SOLIDARITAT DE LA CONFRARIA

La flota de la Confraria de Pescadors de Barcelona, a la qual pertany 'El Fairell', està integrada per 11 vaixells de pesca d’arrossegament. Surten cada matí abans de l’alba per buscar lluç, moll o gambes. Al conèixer el succés, els altres 10 pesquers van posar rumb a la zona de l’enfonsament per buscar els dos companys desapareguts. Amb la caiguda del sol, al voltant de les vuit del vespre, van tornar al moll amb les mans buides.

Notícies relacionades

'El Fairell' va salpar ahir com cada dia feiner a les cinc del matí. Ho va fer juntament amb el 'Vora Mar 2', que ahir acabava d’atracar quan va arribar la tràgica notícia. El patró va ordenar a tres dels pescadors desembarcar per deixar la mercaderia a la confraria i va salpar immediatament a la zona de la col·lisió.

Un d’aquests tres mariners, Jesús, reconeixia des del moll dels Pescadors que el naufragi els havia deixat «espantats». Els altres, senegalesos com un dels desapareguts, descrivien el seu compatriota «com algú que es feia estimar». Té dona i fills a Bétanti, la població senegalesa de la qual va emigrar per pescar a Barcelona. 

Un submarí reflotarà 'El Fairell'

Per poder reflotar 'El Fairell' (foto inferior), enfonsat després de xocar amb el mercant rus 'Midvolga 2' (foto superior), serà necessari recórrer a un submarí que ve des d’una base de Cartagena. Aquesta nau se submergirà fins a 170 metres, distància de la superfície en què s’ha pogut determinar que reposa el pesquer. Una vegada al fons, buscarà punts d’ancoratge que permetran estirar-lo fins a la superfície. Un altre remolcador, aquest procedent de la Corunya, serà l’encarregat d’arrossegar 'El Fairell' fins al port. Es preveu que les embarcacions iniciïn les operacions de reflotament avui a primera hora de la tarda.