CONTINUÏTAT EN UNA ENTITAT HISTÒRICA

"L'Ateneu mai envelleix"

Els socis tornen a confiar a l'historiador Jordi Casassas la presidència d'aquesta institució cultural

L'ampliació de la biblioteca i la possible compra d'una finca adjacent, entre les seves prioritats

"L'Ateneu mai envelleix"

JOAN PUIG

2
Es llegeix en minuts
CRISTINA SAVALL / BARCELONA

Jordi Casassas (Barcelona, 1948), historiador, intel·lectual, catedràtic i assagista, torna a comptar amb la confiança dels socis de l'Ateneu Barcelonès, institució que ja ha presidit aquests últims tres anys. L'autor de 'Les identitats a la Catalunya contemporània' es va imposar la matinada d'aquest divendres amb 541 vots al filòsof Bernat Dedéu (398) i l'arqueòleg i especialista en estratègia digita Genís Roca (345).

-La seva candidatura, Ateneu@el teu, té com a prioritat immediata culminar l'ampliació de l'espai destinat a la biblioteca. Tenim problemes d'espai per les activitats que organitzem i les que deixem de fer per aquest motiu. La biblioteca espera l'arribada de més de 50.000 volums propis dipositats fora del Palau de Savassona. Si no fem alguna cosa, l'espai es col·lapsarà. Estem buscant solucions.

-¿Negocien l'adquisició de la finca adjacent? Sí, està a la venda l'edifici sense veïns de la plaça de la Vila de Madrid que toca paret amb paret amb l'Ateneu. Estem estudiant les possibilitats. Seria absurd no intentar aquesta via, però els socis són els que hauran de decidir.

-En la seva campanya ha assegurat que l'Ateneu és una àgora transversal i independent. ¿Com es garanteix aquesta independència?Som autosuficients en la nostra activitat quotidiana. Em refereixo, a l'hora d'obrir les portes de l'edifici. Només depenem de subvencions institucionals i de mecenatges privats per a les activitats culturals, encara que els organitzadors de les seccions i de les tertúlies, que són la base de la nostra institució, actuen amb total llibertat. Ningú de fora imposa continguts. Sí que ens arriben propostes de col·laboració. En aquest cas, s'estudia si s'accepten o no.

-En el seu programa electoral assegura que l'Ateneu ha contribuït al debat sobiranista, democràtic, basat en els drets civils i socials. Però la situació del procés és molt més complicada avui que fa tres anys. La junta no dirà mai què s'ha de votar, en quin sentit i ni s'alienarà amb cap partit polític.

-Els seus contrincants defensen un Ateneu més obert i receptiu amb l'actualitat cultural i en el món digital. Penso recollir les seves propostes per enriquir la casa.

-Dédeu considera que s'ha de debatre sobre sèries de televisió a les tertúlies. És una bona idea, com tantes altres coses. Hem d'aprofitar les noves tecnologies per animar el debat intern i la seva projecció social. Al llarg de la seva història, l'Ateneu, excepte en períodes de dictadura, s'ha sabut adaptar a la seva realitat circumdant i als canvis que comporta el pas del temps. Això és el que li atorga la importància que té i la seva grandesa.

Notícies relacionades

-¿De quin acte se sent més orgullós de tots els programats des del 2014? De molts. El 2015, el president Mas va inaugurar la temporada amb un èxit de públic brutal. Va parlar sobre el procés. Hem debatut també sobre la immigració, la pobresa energètica, el nou fenomen del turisme i el que afecta la ciutat de Barcelona i sobre el paper de Catalunya i Espanya a la Unió Europea. I hem participat en la definició de l'eix cultural de la Rambla.

-En què es diferencia l'Ateneu del segle XX amb el del XXI. En res. Per la seva capacitat d'adaptació, l'Ateneu sempre ha mirat endavant. No es queda estancat en les velles glòries ni arcaic en les formes. És una institució viva. Respon a interessos de la ciutat i del país. Mai envelleix. Llarga vida a l'Ateneu.