Barcelona mou fitxa per acabar amb els barracons escolars de La Maquinista

Tramitarà l'ocupació directa dels terrenys tot i no haver arribat encara a un acord amb el promotor del centre comercial

Calcula que l'escola podria estar construïda el 2019 o el 2020 si el Govern prioritza aquesta inversió

icoy37669283 maquinista barracones170314183409

icoy37669283 maquinista barracones170314183409 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
PATRICIA CASTÁN / BARCELONA

Las últimes pluges a Barcelona van deixar negats alguns mòduls prefabricats a La Maquinista en què estudien centenars d’alumnes. Una situació greu i impròpia del segle XXI a Barcelona i que va portar l’ajuntament a fer un cop de timó per dignificar aquest centre escolar de Sant Andreu integrat per barracons des de fa nou anys. El consistori ha optat per una pirueta urbanística, l’ocupació directa, per disposar d’aquest terreny abans que finalitzi l’any. Aleshores li tocarà moure fitxa al Govern i assumir com més aviat millor la construcció del recinte, amb el repte que sigui una realitat el 2019 o el 2020.

La futura escola de La Maquinista assumirà els 19 grups escolars, des de P3 fins a 6è de Primària, que ara estan en barracons, al carrer de Ferran Junoy. Mentre s’aixeca, els estudiants es traslladaran a mòduls provisionals en un solar situat al davant.

L’equipament educatiu és víctima d’un culebró urbanístic. El sòl  està inclòs a la Modificació del Pla General Metropolità (MPGM) d’un sector de La Maquinista, on consta la cessió a l’ajuntament de sòls qualificats d’equipament destinats a escola en aquesta ubicació. No obstant, aquesta s’havia de fer efectiva després d’aprovar-se el projecte de reparcel·lació que reordeni la zona.

Però el pla de millora urbana, que suposa ampliar el centre comercial, està paralitzat després de l’aprovació inicial fa dos anys. L’ajuntament va tombar la reurbanització el desembre del 2015. Una de les raons va ser que els plans del promotor del centre comercial –Unibail Rodamco Steam S.L.U– passaven per ampliar el pàrquing en una part de subsol de domini públic.

URGÈNCIA

Notícies relacionades

No obstant, i tot i que encara no hi ha acord, la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, va comunicar dilluns al promotor que la ciutat «no pot esperar més» per aixecar una escola definitiva, de manera que la comissió de Govern iniciarà ben aviat el tràmit urbanístic d’ocupació directa. Un espai «que ja reconeix el PGM com a públic», insisteix. Calcula vuit o deu mesos de tramitació per fer efectiva l’ocupació directa, i fins i tot menys, cinc o sis, si el promotor facilita un acord. Sanz manté que no hi hauria d’haver traves.

La tinenta d’alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, ha recordat que es tracta de l’escola més antiga amb barracons –l’única de la ciutat integrada només per mòduls– i que la seva ubicació (reivindicada per pares i alumnes) és estratègica perquè dona cobertura a Sant Andreu i el Bon Pastor. Mentre es tramita l’ocupació, es redactarà el projecte, perquè el Govern pugui executar-lo com més aviat millor.