Barcelona i la Zona Franca acorden les permutes per reordenar el sistema penitenciari

L'ajuntament es dotarà de dues parcel·les que se cediran a la Generalitat perquè hi construeixi dues noves presons

 

  / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el Delegat Especial de l'Estat al Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB), Jordi Cornet, han firmat un compromís de permutes de terrenys i de canvis d'usos que permetrà avançar en el reordenament del sistema penitenciari de Barcelona.

Així, l'ajuntament es dotarà de dues parcel·les que se cediran a la Generalitat perquè hi construeixi dos nous centres penitenciaris, fet que suposa un pas necessari per poder recuperar els espais que ocupen ara les presons Model i Trinitat Vella per al desenvolupament de nous equipaments municipals i l'augment del parc de vivendes públiques.

A més, l'acord permetrà restaurar el sòl de zona franca duanera que es va perdre amb el primer projecte de la presó Model i també recuperar usos industrials en una altra zona del polígon.

Concretament, l'ajuntament disposarà de forma efectiva de les dues parcel·les per a usos penitenciaris que es van anunciar recentment en el marc de l'acord amb la Generalitat en matèria d'equipaments penitenciaris. Aquests dos solars acolliran dos nous centres penitenciaris, un de règim obert i un altre de règim ordinari, la construcció dels quals estarà a càrrec de la Generalitat.

El document firmat aquest divendres reordena usos i compensacions urbanístiques en temes que les dues entitats tenien pendents.

Notícies relacionades

Així, el consorci transmetrà via permuta a l'ajuntament el seu domini sobre dues parcel·les del polígon. Una de 20.000 m2 situada al carrer E número 34-36, que acollirà el centre de règim ordinari, i una altra de 6.500 m2 al carrer A número 109, on s'implantarà un centre de règim obert.

Paral·lelament, es tornarà l'ús industrial a una nau de la Zona Franca Duanera on estava previst anteriorment la construcció d'un nou centre penitenciari, i s'aixecarà la limitació d'usos alimentaris que el 2005 es va imposar a l'illa industrial entre els carrers D, E, 4 i 6 del Polígon.