Els desnonaments s'han reduït el 8% en un any a Barcelona

El 83% dels llançaments el 2016 van ser per impagament del lloguer, que experimenta una pujada galopant a la ciutat

L'ajuntament va atendre un 50% més de famílies per intermediar en el procés o oferir ajudes econòmiques

icoy37035086 desahucio portaferrissa170125164752

icoy37035086 desahucio portaferrissa170125164752 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

El final de la crisi en la seva fase més aguda, o l’inici de la recuperació econòmica, s’ha traduït en una reducció generalitzada dels desnonaments, que en el cas de Barcelona va ser del voltant del 8% durant el 2016. La particularitat de la capital catalana és que la majoria, un 83%, van ser deguts a impagaments del lloguer i que l’ajuntament va augmentar en un 50% l’atenció a les famílies afectades.

Si a tot Espanya els desnonaments, acomiadaments i concursos de creditors s’han reduït a nivells precrisi, segons l’estadística feta pública pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ), a la província de Barcelona van ser 9.512, davant dels 10.775 del 2014 i els 10.394 del 2015. En un any es van reduir un 8%, segons dades oficials. Amb aquestes xifres, l’ajuntament estima provisionalment que en el cas de Barcelona la xifra pujar a 2.854 desnonaments, davant els 3.098 de l’any anterior i els 3.244 del 2014.

El consistori replica amb aquestsbalanços les acusacions d’alguns grups de l’oposició sobre un teòric augment d’execucions judicials arran d’impagaments de lloguers o hipoteques. Barcelona segueix la dinàmica de la resta del territori, empesa per una conjuntura econòmica més favorable, i amb un reforç de l’atenció a les persones afectades per evitar més situacions de pèrdua de residència habitual.

Segons fonts municipals, si el 2014 es va atendre 679 famílies afectades per desnonaments, el 2015 la xifra es va elevar a 1.020, i el 2016 van ser 1.574. L’ajuntament destaca que aquest increment no es deu al fet que hi hagi més casos, sinó a la voluntat política de reforçar l’atenció i intervenir preventivament. Així que el consistori sap que hi ha un risc de pèrdua de la llar per impagament, s’activa el protocol, centrat inicialment en la mediació entre l’afectat i la propietat, i en possibles ajudes econòmiques.

ALTERNATIVES

Si aquest pas no dona resultat, s’ajuda a trobar una sortida a les famílies col·laborant en la recerca d’un altre pis dins del mercat privat. I només en els casos de gran vulnerabilitat es dona accés a una vivenda d’emergència social.

Segons asseguren les mateixes fonts, l’esforç se centra en la «prevenció» per evitar que cap família hagi de deixar la seva llar. En aquest sentit, es prima la col·laboració amb els jutges des de l’inici de l’expedient, perquè la mediació és molt més senzilla quan els impagaments encara són recents.

Notícies relacionades

A Barcelona preocupa que la gran majoria dels desnonaments arribin des de l’àmbit del lloguer. Aquest 83% se situa per sobre de la resta d’Espanya (54,2%) i es vincula amb el galopant encariment dels arrendaments i amb l’escàs parc de vivendes de lloguer que hi ha a la ciutat, menys d’una tercera part.

Convé destacar que Catalunya va ser la comunitat autònoma on es van executar més llançaments, tant en el còmput general com en el cas dels lloguers.