TRANSFORMACIÓ D'UN ESPAI LLARGAMENT REIVINDICAT

El primer equipament de la nova Model serà una escola, que obrirà al setembre en barracons

El col·legi, que es dirà Eixample 1, tindrà dues línies i es construirà als terrenys ja recuperats de la presó, entre Rosselló i Entença

icoy37500881 barcelona  01 03 2017 barcelona  solar que ha quedado libre 170301175222

icoy37500881 barcelona 01 03 2017 barcelona solar que ha quedado libre 170301175222 / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
HELENA LÓPEZ / BARCELONA

La tinenta d’alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, i la regidora de l’Eixample, Montserrat Ballarín, van anunciar ahir que la reivindicada nova escola de l’Eixample serà una realitat aquest setembre. Començarà a funcionar el curs que ve, en barracons, això sí. Es dirà Eixample 1 –un nom molt propi dels seus usos passats– i se situarà als terrenys que van deixar lliures els primers enderrocs –gairebé simbòlics– de la presó Model, a la confluència dels carrers de Rosselló i Entença. Aquests enderrocs els va executar el govern de Trias el maig del 2015, mentre s’esperava el tancament definitiu de la presó, avui, finalment, amb una data clara: l’1 juny del 2017.

L’Ajuntament de Barcelona ha volgut moure fitxa amb rapidesa, abans fins i tot del trasllat, tal com demanaven els veïns de la que ha sigut durant anys una sinistra presó, impacients després de quatre dècades d’espera. El col·legi, de dues línies, començarà a funcionar de manera provisional als barracons que s’instal·laran als terrenys ja alliberats, mentre s’espera el dibuix definitiu del conjunt d’equipaments i zones verdes en què es transformarà la presó, que es farà a partir del pla director que es va consensuar l’any 2009 –amb l’alcalde Hereu– amb el veïnat, i que ja parlava d’una guarderia, una escola, una residència amb centre de dia, un poliesportiu, un espai de memòria en un dels braços de la presó, per al que ja tenien nom –Salvador Puig Antich– i una gran zona verda.

Actualment, l’Eixample té una mitjana de 2,9 metres quadrats d’equipaments per habitant, la més baixa de Barcelona i molt per sota de la mitjana, que és de 6,75. I això és passa en un districte amb un teixit urbà molt consolidat, en el qual el sòl és escàs, de manera que els terrenys que deixi lliure el trasllat de la Model són esperats pel veïnat amb candeletes. A més a més dels de la Model, el govern de Colau està intentant rascar equipaments en altres punts del districte, amb la recent suspensió de llicències i l’anunci de l’estudi de la compra de 10 solars situats a tots els seus barris. «Volem donar resposta a la forta demanda de places públiques dels últims anys», va afirmar Ballarín.

CINC CENTRES MÉS / Aquesta escola se suma a les altres cinc ja anunciades que es posaran en marxa el curs que ve també en mòduls: una al carrer de Cartagena i una altra al de Roger de Flor; totes dues a l’Eixample; una altra al districte de Gràcia, l’Escola Anglesola a les Corts i la Flor de Maig, a Sant Martí.

Notícies relacionades

Sobre el futur de l’escola Entença, que va obrir també en barracons als terrenys de l’Escola Industrial amb la previsió d’ubicar-se a la Model quan aquesta tanqués, la regidora de l’Eixample va explicar que analitzaran on s’instal·larà de manera definitiva, tot i que va ressaltar que el recinte del centre penitenciari «podria acollir les dues escoles».

Pel que fa  al calendari per desenvolupar el procés participatiu per sentenciar els usos ciutadans de la presó, Ballarín va recordar que preveuen fixar-lo el segon trimestre d’aquest any. «Les noves dates del tancament obliguen a anar més de pressa», va dir.