Barcelona inicia la retirada de plaques franquistes de 360 finques a Gràcia i Nou Barris

El consistori calcula que en altres districtes queden altres 260 distintius amb el jou i les fletxes

icoy37478763 placa franquista170227183007

icoy37478763 placa franquista170227183007

2
Es llegeix en minuts
TONI SUST / BARCELONA

L’Ajuntament de Barcelona va iniciar ahir la retirada de plaques col·locades pel franquisme en edificis de la ciutat, que destaquen per incloure el jou i les fletxes, emblema de la Falange, que aquest partit va rescatar de l’escut d’armes dels Reis Catòlics i que el règim va utilitzar per identificar pisos de renda limitada del Ministeri de la Vivenda.

El consistori retirarà 204 plaques al districte de Nou Barris i 164 al de Gràcia. Al juliol, persones en atur van rebre l’encàrrec municipal d’identificar totes les façanes de Nou Barris on quedessin plaques. Van visitar 732 adreces en les quals constava en un inventari de l’ajuntament la presència d’aquestes identificacions. I van comprovar que d’aquest total 232 encara seguien col·locades.

Al desembre, l’ajuntament va enviar una carta a cadascuna de les 232 comunitats de veïns en què avisava de la voluntat de retirar el jou i les fletxes de la façana. Ben aviat desapareixeran del carrer 146 plaques, les de les comunitats a les quals es va poder notificar la decisió. 58 més sobreviuran mentre es procedeix a contactar amb els veïns, i 28 es deixaran on són perquè s’ha comprovat que no compten amb símbols del franquisme. A Nou Barris, els treballs han començat al barri de la Guineueta.

DESOCUPATS

A Gràcia, el recompte, encarregat també a desocupats mitjançant plans d’ocupació, es va començar al setembre i va durar dos mesos. En aquest districte es van detectar 166 plaques, davant les 395 que hi havia el 2007: cosa que s’explica perquè abans que el consistori prengués la iniciativa, entitats i veïns ja n’han retirat moltes.

El districte de Gràcia, com el de Nou Barris, va escriure a les comunitats afectades per avisar-les. Una d’elles va alertar que la seva placa no era franquista, i es va esborrar de la llista. Dues comunitats, com preveu la llei, van comunicar al districte que s’estimen més que els símbols continuïn presents. Així, el jou i les fletxes s’arrencarà de 163 edificis de Gràcia.

TASCA PENDENT

Notícies relacionades

L’ajuntament ha de completar ara la recerca de plaques per la resta de la ciutat: a Sarrià-Sant Gervasi i l’Eixample s’està completant el cens i les notificacions a comunitats. A Horta-Guinardó, Sant Martí, Sants-Montjuïc, les Corts i Sant Andreu s’està elaborant el cens. El comissionat de Programes per a la Memòria, Ricard Vinyes, calcula que es tracta d’unes 260 identificacions repartides per diversos districtes, que a finals d’aquest any han d’haver desaparegut.

Segons el consistori, no queden en aquests moments a l’espai públic de la capital catalana escultures o altres tipus de símbols franquistes, tot i que sí que n’hi ha desenes de mostres en espais privats d’ús públic, com esglésies i cementiris.