Nits de fins a 14.000 euros a Barcelona durant el Mobile

Els pocs llits disponibles oscil·len entre els 400 euros en categories inferiors fins a 2.500 en cinc estrelles

Les estades s'allarguen aquest any i Airbnb ja gestiona la reserva de 40.000 assistents en pisos turístics

lpedragosa37405332 mobile170223200150

lpedragosa37405332 mobile170223200150 / FERRAN NADEU

4
Es llegeix en minuts
PATRICIA CASTÁN / BARCELONA

A ningú el sorprèn que el Mobile World Congress (MWC) abarroti els hotels de Barcelona, ompli de reserves infinitat de restaurants locals, copi taxis, limusines i autocars i revolucioni també l’economia de molts comerços i proveïdors de productes i serveis vinculats a l’hostaleria. Però l’edició del 2017, que comença dilluns i torna a repetir en plens i en preus disparats per a les últimes places hoteleres, marca l’expansió del seu impacte econòmic tant cap als municipis de l’àrea metropolitana, com per la via domèstica a les butxaques de molts particulars que han posat –permanentment o eventualment– la seva vivenda de lloguer per dies. Els més sibarites pagaran fins a 14.000 euros per les millors suites de la ciutat.

Les xifres que es pagaran pels últims llits d’hotel a la ciutat sonen a disbarat –de 400 a 2.500 euros la nit–, però són el reflex de l’altíssima demanda i la gairebé nul·la oferta d’última hora. No obstant, l’organització té tancada una quota d’unes 27.000 habitacions a preu pactat i que gairebé no s’ha mogut en els últims anys. De fet, ahir encara hi havia unes quantes opcions per aquesta via, que tenien les hores comptades.

DISFRUTAR DE LA CIUTAT

Una particularitat que tenyeix el congrés dels mòbils d’aquesta edició (fins al dia 2), com va destacar el president del Gremi d’Hotelers de Barcelona, Jordi Clos, és que s’allarguen les pernoctacions. Normalment només una petita part dels assistents estira la seva estada per disfrutar de la ciutat, mentre que aquest any tant el cap de setmana previ com el posterior a la cita registren almenys 15 punts més que fa un any, i rondaran el 75%. És una dada important per al sector en un mes que tradicionalment té una baixa ocupació. El fet que el congrés se celebri més tard i que el temps acompanyi pot ser una de les causes.

Però no només els hotels viuen la seva setmana de glòria. La patronal de pisos turístics legals Apartur assegura que els seus associats penjaran el cartell de complet aquests dies, en molts casos gràcies a reserves de clients repetidors que ja van bloquejar els pisos l’any passat. El seus principals usuaris seran executius asiàtics i nord-americans, seguits per britànics i procedents de països nòrdics.

Tant asiàtics com viatgers nord-americans seran també els grans clients de l’oferta més sibarita de la ciutat. En els últims anys, els hotels de luxe han ampliat i millorat les seves suites i aquests dies tota aquesta oferta de quatre zeros és absorbida sense problemes. Les més cares de Barcelona s’han comercialitzat a uns 14.000 euros, segons ha pogut saber aquest diari, als exclusius apartaments d’un hotel de primera línia de mar que no ofereix informació oficial sobre les seves tarifes.

Però no és un cas aïllat. Per la suite més exclusiva de l’Hotel W, l’Extreme Wow Suite (de gairebé 300 metres quadrats, panoràmica, amb terrassa de 59 metres quadrats amb jacuzzi, i amb capacitat per a sis persones), s’han pagat uns 12.000 euros, IVA inclòs. I per la més rutilant del Mandarin Oriental (la Penthouse, de 236 metres, per a cinc persones i amb una terrassa lounge amb vistes al passeig de Gràcia i servei de majordom), uns 11.000, com correspon a la seva tarifa de temporada alta.

No només els grans directius deixaran comptes d’infart. Qualsevol endarrerit que reservi a última hora pagarà tarifes molt per sobre del que és habitual. Per exemple, dilluns que ve, entre 400 i 657 euros per les habitacions que queden en allotjaments d’una estrella, al voltant de 900 per les de 3, i entre 1.000 i 2.000 per les de quatre o 2.500 per alguna plaça solta de 5 estrelles.

A 60 QUILÒMETRES

Notícies relacionades

En un intent per ajustar la despesa, molts participants s’allotjaran en municipis a fins i tot 60 quilòmetres de Barcelona. Aquesta demanda tan repartida ha elevat també les tarifes d’hotels en l’entorn metropolità. L’Hospitalet, per ubicació estratègica, estava venent ahir les últimes places en categoria màxima a entre 565 i 1.160 euros. Allotjar-se al costat de l’aeroport val 610 euros i un quatre estrelles de Montcada pot sortir per 400 o un tres estrelles de Molins de Rei, per 300.

El repartiment de divises, no obstant, s’estén per molts més racons de la ciutat. El gegant de les reserves en pisos turístics, Airbnb, assegura que uns 40.000 visitants s’allotjaran en immobles particulars gestionats per la plataforma. És a dir, un 33% més que fa un any i quatre vegades més que el 2014, amb un impacte de 26 milions d’euros per als amfitrions i el comerç local, calculen. I molts ho faran en pisos per dies sense llicència, tenint en compte que a la seva web se segueixen anunciant milers de pisos il·legals, com li ha retret reiteradament l’Ajuntament de Barcelona. 

Negocis mobilitzats i mobilitat sota control