Barcelona sanciona 27 subministradores per tallar el servei sense informar degudament

L'ajuntament ha atès 800 persones en un mes en 10 punts sobre pobresa energètica

 

  / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
TONI SUST / BARCELONA

La tinenta d'alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, ha explicat aquest dijous que l'Ajuntament de Barcelona ha obert 74 expedients sancionadors a empreses subministradores, dels quals 27 han acabat en sanció, si bé aquestes no han sigut abonades i segueixen el seu curs administratiu, esperant les al·legacions de les empreses. Segons el consistori, la majoria d'aquestes multes, que són per no informar de forma correcta els clients abans de tallar-los el subministrament per impagament, corresponen a Endesa. Es tracta de sancions previstes en la llei 24/2015, que no ha sigut suspesa en la part que afecta la pobresa energètica.

Ortiz ha comparegut per fer balanç del funcionament dels 10 punts d'assessorament sobre pobresa energètica que l'ajuntament va obrir el 20 de gener. Ha precisat que en aquest període han atès més de 800 persones, de les quals el 65% tenen dificultat de pagar les factures dels subministraments i per mantenir la seva llar a una temperatura adequada. És a dir, són afectats per pobresa energètica. Ortiz ha considerat que el nombre de persones que s'han acostat als punts d'assessorament energètic (PAE) és destacable ja que la ciutadania encara no coneix de forma àmplia la seva existència.

BO SOCIAL

La tinenta d'alcalde ha relatat que mitjançant l'atenció a aquestes 800 persones s'han evitat 150 talls del servei gràcies als punts d'atenció i ha explicat que s'han generat 28 bons socials mitjançant les oficines del consistori. En 52 casos, ha sigut necessària una intervenció directa  i urgent a la llar.

Notícies relacionades

Ortiz ha recordat que la prova pilot que el consistori va fer fa un any va revelar que només el 33% de les llars afectades per la pobresa energètica coneixien el bo social i només el 17,3% disposaven d'aquesta factura reduïda, destinada a llar.

EL CONVENI PENDENT

Ortiz també ha al·ludit al conveni que les administracions catalanes volen que les subministradores firmin, i en què s'inclouen obligacions com que assumeixin el 50% del cost de la pobresa energètica. La pilota està al camp de les empreses, que fins ara han demostrat que no hi estan implicades. L'última vegada, quan van declinar participar en el concurs energètic del consistori, que incloïa com a condició per optar la firma del conveni.