CONFLICTE EN VIES DE SOLUCIÓ A SANTS-MONTJUÏC

Els veïns de Sants es donen una segona oportunitat

Les entitats a favor i en contra de la permanència de Can Vies s'asseuran a discutir sobre el futur de l'enclavament

El Centre Social de Sants demana, amb el suport de la FAVB i el Secretariat d'Entitats, desafectar la finca per posar el marcador a zero

zentauroepp37370654 barcelona  20 02 2017  vista de can vies  des del calaix de 170220135915

zentauroepp37370654 barcelona 20 02 2017 vista de can vies des del calaix de 170220135915 / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
HELENA LÓPEZ / BARCELONA

Malgrat la (raonable) por inicial, el desenllaç ha sigut satisfactori. El teixit associatiu de Sants al complet –amb la multitud de punts de vista que engloba– va acordar ahir asseure’s a dialogar per tancar ferides. Així ho van explicitar portaveus de tots dos bàndols (al capdavall, sempre hi ha bàndols) a l’acabar la roda de premsa convocada pel Centre Social de Sants per presentar la seva proposta de revertir la modificació del PGM vinculada a la cobertura de les vies pendent d’executar, que, si s’aprova, suposaria aixecar l’espasa de Dàmocles sobre Can Vies.

Malgrat que la proposta feta pública ahir ja comptava amb el suport de la FAVB i del Secretariat d’Entitats de Sants (del qual formen part 310 associacions del territori), les entitats contràries a mantenir dret l’emblemàtic edifici okupat, propietat de TMB, van assistir a la presentació –d’oients– carregats de reticències pel que implica (la desafectació urbanística suposa a la pràctica suprimir la condemna de mort sobre Can Vies).

«Vull subratllar que la junta recolza aquesta iniciativa perquè suposa donar-nos, tots, una segona oportunitat. Revertir el PGM i tornar a asseuren’s a dialogar el nou dibuix», va insistir Lluïsa Erill, presidenta del Secretariat. En la mateixa línia es va pronunciar Anna Menéndez, presidenta de la FAVB, que va destacar que la gran bondat de la proposta és que és oberta. «Proposa una millora global. Pretén interpel·lar l’Administració per obrir un diàleg ampli que desencalli la situació», va prosseguir Menéndez. El nou dibuix al qual es refereixen és de la rampa d’accés a la caixa prevista en aquest punt.

Després de la presentació de la proposta –que també afecta altres parcel·les, a més de Can Vies–, van agafar la paraula les entitats que just fa un mes van presentar una altra iniciativa que demanava enderrocar Can Vies ja i construir la rampa en el seu lloc, tal com està dibuixada en els plànols del 2003. «Desafectar les vivendes ens sembla bé. I asseure’ns a parlar, per descomptat. Nosaltres mai ens hem negat a parlar», va apuntar Pepo Mediavilla, portaveu de l’associació de veïns de Badal, Brasil, la Bordeta, per a qui «l’únic» inconvenient de la proposta del Centre Social és que porta implícit conservar Can Vies. Però s’asseuran i parlaran, cosa que ja és una gran notícia després de la fractura que va suposar l’intent d’enderrocament de Can Vies per part del govern de CiU, el 2014.

Silenci municipal

Notícies relacionades

L’actual govern local, que sempre s’ha pronunciat a favor de mantenir Can Vies pel que representa per a la història del Sants rebel, no s’ha volgut pronunciar encara sobre la proposta plantejada pel Centre Social, tot i que reitera que la solució «ha de venir per part dels veïns».

I el d’ahir no és l’únic moviment en l’enclavament que ha posat els seus engranatges a girar. Membres de Can Vies han convocat una roda de premsa per a aquesta tarda per presentar la seva proposta.