La vida paral·lela de 'Saber y ganar'

Això és el que no surt a la tele. El concurs acaba de complir 20 anys, però celebra un altre aniversari sense càmeres: 10 anys de quedades. Del programa ha sortit fins i tot un casament

Concursants de Saber y ganar - OK / MONTSERRAT COMESAÑA

Concursants de Saber y ganar - OK
fcasals37336862 barcelona 17 02 2017  barceloneando la vida paralela de sabe170220154606

/

4
Es llegeix en minuts
Ana Sánchez
Ana Sánchez

Periodista

ver +

T’agafa complex de tonto així que els dius «hola». Aquesta colla acumula tanta cultura general que deixaria muda Lisa Simpson. Més d’un et podria recitar el diccionari de memòria. «Ja, però ¿de què serveix saber tant?», preguntarà algú a l’estil Homer. Això és perquè no els ha vist a la tele. Resposta: aquests set concursants han guanyat a base de neurones uns 3,9 milions d’euros.

    

Nota a peu de declaració d’Hisenda: els diners de què es parla aquí són bruts. «Brutíssims», diuen ells. Se n’ha de donar la meitat a Montoro. O com es diu ara: a la multa de la infanta.

  

 Tots es coneixen de 'Saber y ganar', el concurs saberut amb presentador immortal. Divendres van celebrar el 20è aniversari al plató de Sant Cugat. Així que aquest cap de setmana hi ha hagut concentració de 'magnífics' a Barcelona (títol que donen quan es guanya més de 7.000 euros). També es complia –això no va sortir a la tele– el 10è aniversari de les seves quedades. Fa 10 anys que 'Saber y ganar' té una vida paral·lela sense càmeres. Del concurs ha sortit fins i tot un casament.

    

Avui els toca pagar ronda a Manolo, Óscar i Víctor. És una regla no escrita: «Ha de convidar l’últim concursant que guanyi un premi mig què», diu Manolo. Ell ha guanyat avui 5.500 euros; Óscar, 3.500; i Víctor, 2.600. Xavalla si es compara amb el seu marcador vital.

  

Aquests 7 concursants  han guanyat a base de neurones uns 3,9 milions d'euros. Tots segueixen treballant

  Manolo Romero ha guanyat 1.200.000 euros en una vintena de concursos. «Més o menys», diu amb el deix automàtic de qui compta ovelles. És doctor en Història de l’art. Té 43 anys, accent de Jerez i fins i tot pàgina a la Viquipèdia. És bicentenari de 'Saber y ganar' (200 programes) i se’n va emportar 1.023.000 euros de 'Pasapalabra'. Amb els diners va muntar una llibreria.

    

Óscar Díaz ve de Madrid. 45 anys. Traductor, editor de jocs de rol, expert en golf. Un altre bicentenari. I el que més ha guanyat a 'Saber y ganar': uns 173.400 euros. En total, n’ha ingressat 250.000. Víctor Castro també és madrileny, 39 anys. Fa classes d’alemany en un institut. És el tercer bicentenari del grup. Ha guanyat uns 160.000 euros.

    

David Leo –l’únic amb base a Barcelona– avui no ha guanyat res, però hauria de pagar rondes de manera vitalícia. Amb 28 anys, aquest poeta malagueny se n’ha guanyat gairebé ¡dos milions! Es va emportar el màxim pot de 'Pasapalabra' a Tele 5: 1.866.000 euros. ¿Què es comprarà? «Una bici estàtica», respon davant d’una riallada general. «I una tele de 40 polzades», confessa. «En el 'Black friday'».

  

 José Pinto va protagonitzar el primer 'Trending topic' de 'Saber y ganar' al posaar-se a ballar al plató. Ramader salmantí, 55 anys. Així que et descuides, et fa un massatge. Ha guanyat una mica més de 150.000 euros.

    

Amparo Bermejo –professora d’Humanitats, València. 42 anys– és l’única no magnífica de la foto. «Sí que és magnífica», diu José rient. Només va guanyar 2.500 euros a 'Saber y ganar', però allà va conèixer les companyes amb qui concursa a '¡Boom!' (A-3). Ja s’han emportat 600.000 euros (150.000 per cap). El pot és d’1.450.000.

  

 Marcos Estévez –bibliotecari de Vigo, 43 anys– és el novell. Va debutar al juny en el concurs. Ha guanyat 8.000 euros. «I exerceix d’element aglutinador», afegeix Óscar. «Des que vaig entrar en el grup de whatsap –explica ell–, he organitzat dues quedades». La que ha coordinat la trobada d’avui a la llibreria +Bernat és Ariadna Simó: 27 anys, directora escènica, Tenerife. S’aparta a l’hora de la foto. «Quina vergonya –diu–. Només vaig estar en 13 programes». Va guanyar 1.200 euros. Gairebé 4 milions en total i tots segueixen treballant.

 

No queden per jugar  al Trivial. “A partir del quart gintònic, sí que surt Dostoievski”, riu Ariadna

La vida paral·lela del programa va començar en un fòrum: saberyganar.org. «Aquí es van organitzar fa 10 anys les primeres quedades», recorda Óscar. Ara es multipliquen els grups de whatsap. En el seu hi deu haver més de 100 concursants, calcula Amparo. I no, no queden per jugar al Trivial. «Parlem del que parla tothom», assenyala Óscar. «A partir del quart gintònic, sí que surt Dostoievski», riu Ariadna.

  

 S’han casat almenys dos concursants, que sàpiguen ells. Encara que l’hotel de Sant Cugat on fan nit després del programa no té fusta de 'reality'. Aquí esbufeguen només de pensar a fer 'edredoning': es graven cinc programes al dia. En lloc de «la tele engreixa», diuen «la tele cansa».

Notícies relacionades

    

¿Què t’ensenyen els concursos? «El primer que has d’aprendre és a perdre», diu Manolo. I ells, per proximitat, també saben el secret de la joventut de Jordi Hurtado. «És la xocolata», assegura Ariadna. «Del lloro», puntualitza David.