El Tribunal paralitza el nou contracte elèctric de Barcelona

Accepta les mesures cautelars que Endesa i Gas Natural van sol·licitar contra Colau

L'ajuntament no podrà adjudicar de moment el servei aquest divendres, com tenia previst

icoy37283648 iluminacion barcelona170213204600

icoy37283648 iluminacion barcelona170213204600 / ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts
CARLES COLS / BARCELONA

Endesa i Gas Natural han guanyat la primera escaramussa prèvia a la gran batalla que estan a punt de lliurar contra l'Ajuntament de Barcelona. El Tribunal Català de Contractes del Sector Públic, un organisme independent adscrit a la Generalitat, ha acceptat les mesures cautelars que les empreses elèctriques van plantejar perquè el govern municipal no pugui resoldre aquest divendres que ve el concurs d'adjudicació del contracte municipal de la llum.

Els preliminars d'aquest pols són tots notícia d'aquests últims dies. En resum, l'ajuntament va convocar el concurs i va introduir entre les clàusules de compliment obligat per part dels oferents l'obligatorietat d'acceptar una bateria de mesures de lluita contra la pobresa energètica. Contra tot pronòstic, Endesa i Gas Natural no van presentar oferta. El contracte és important, de 65 milions d'euros. La sospita dels responsables municipals és que les dues companyies van creure que el concurs quedaria desert. No va ser així. S'hi van presentar com a mínim quatre petites empreses energètiques. Estava previst resoldre el concurs aquest divendres, però Endesa i Gas Natural han recorregut davant el tribunal.

De moment, aquesta autoritat administrativa no ha entrat en el fons de la qüestió. Senzillament, ha acceptat les mesures cautelars, és a dir, que es pari el cronòmetre. En termes tennístics, punt per a les elèctriques, però el set és llarg.

RESPOSTA MUNICIPAL

Fonts de l'Ajuntament de Barcelona, tan bon punt han conegut la decisió del tribunal, expliquen que s'ha accelerat la redacció de les al·legacions contra aquesta mesura. Volen que el tribunal entri com més aviat millor en el fons de la qüestió, que analitzi si els arguments d'aquestes dues elèctriques són sòlids o, com sosté l'equip de govern, no tenen base.

En les seves al·legacions, Endesa i Gas Natural exposen sobretot dos arguments. El primer és que les mesures de lluita contra la pobresa energètica, en què les administracions exigeixen corresponsabilitat, pagament a mitges dels impagaments, per resumir-ho, no afecten les petites empreses que s'han presentat al concurs perquè gairebé no tenen clients a la ciutat.

PARADOXA ADMINISTRATIVA

Notícies relacionades

Les opcions que aquest argument convenci el tribunal són escasses, confia l'ajuntament. L'altre és el que causa més inquietud. Les empreses denuncien en les seves al·legacions que el nou contracte exigeix el compliment d'un conveni sobre pobresa energètica que encara està pendent de redactar. L'únic que farà aquest conveni és posar en negre sobre blanc el previst en la llei catalana contra la pobresa energètica, però les empreses sostenen que acceptar aquest text sense conèixer-ne prèviament la lletra menuda crea una mena de paradoxa administrativa inacceptable.

La batalla, i més la guerra, es preveu, així, llarga. En cas que el tribunal doni la raó a les elèctriques en aquest segon argument, l'ajuntament optaria per redactar de nou les bases del concurs incloent tots els detalls d'aquest futur conveni.