Els 'makers' colonitzen el Poblenou

Els tallers d'artesans digitals impulsen una nova industrialització del barri

L'ajuntament destina 300.000 euros a projectes d'innovació social digital

icoy37292470 makers medio design170214180749 / CESAR CID

icoy37292470 makers medio design170214180749
icoy37292417 nada tozija transfodesign170214180918
icoy37292405 tomas diez fab lab170214180842

/

3
Es llegeix en minuts
BEATRIZ PÉREZ / BARCELONA

Són artesans moderns, ja que han deixat enrere els estris tradicionals i treballen amb artefactes purament digitals. Fabriquen coses amb les seves pròpies mans però, a diferència dels obrers clàssics, incorporen noves eines i tecnologies. Són els denominats makers (en anglès, make és fer), i els seus estudis i laboratoris comencen a colonitzar el Poblenou, barri cridat a convertir-se en l’enclavament de l’art i la creativitat de Barcelona, segons Poblenou Urban District, entitat que ja té més de 160 associats.

    «A pesar de l’evolució, seguim sent artesans de soca-rel. El més bàsic és que tenim el nostre taller de producció i ho fabriquem tot nosaltres mateixos», explica María Teresa León, maker de l’estudi Medio Design, arrelat al Poblenou des de fa 18 anys. «De formació som arquitectes, però ens hem reconvertit en dissenyadors i makers».

    A Medio Design es produeixen des d’instal·lacions arquitectòniques fins a petits objectes i León destaca que, encara que gairebé tot s’ho fan ells mateixos al seu taller, quan necessiten un treball extern contacten amb gent del barri. Per exemple, si fabriquen una cadira i necessiten fer-hi un acabat, busquen un pintor establert al Poblenou.

RELLEU / I això malgrat que la indústria tradicional de l’antigament denominat Manchester català (per les nombroses fàbriques que albergava) ha anat a poc a poc desapareixent. El relleu l’agafa ara el moviment maker, que comença a rellançar el Poblenou com a enclavament d’una nova indústria de la ciutat: la digital.

    «Aquest barri té un tipus d’edificis que propicien la creació. Són grans, ben il·luminats», explica per la seva part Nada Tozija, maker de l’estudi de disseny i arquitectura Transfodesign. «Treballem amb objectes descartats de la construcció i de la indústria… Per a nosaltres, el producte final ha de complir criteris de disseny i de funcionalitat», diu.

    Transfodesign va obrir l’any passat TransfoLAB BCN, un «centre d’investigació de les escombraries» on la gent treballa amb materials rebutjats. Tozija assegura que l’objectiu és conscienciar sobre la utilitat de gairebé tot el que es tira.

    La idea de sostenibilitat i reciclatge està molt present en la feina dels makers. Ho explica Tomás Díez, director de Fab Lab Barcelona i codirector de l’Institut Avançat d’Arquitectura de Catalunya (IAAC). Aquest laboratori de fabricació (el primer fab lab de la UE, asseguren) va obrir fa una dècada i, a més de donar suport al moviment maker, treballa per convertir Barcelona en una fab city, és a dir, per arribar a un nou paradigma de ciutat que permeti reduir la trepitjada ambiental i social amb la producció local i l’intercanvi global de coneixements.

MODEL AMBIENTAL / «Volem abordar dos grans problemes. Per un costat, el social: la falta d’ocupació, les conseqüències de produir a la Xina amb treballadors explotats… Per l’altre, canviar el model ambiental perquè deixi de ser lineal –consumir i tirar– i sigui circular: que les escombraries deixin de ser escombraries i es converteixin en recurs per a un altre», explica Díez. Un exemple: convertir en material d’impressió 3D tots aquells plàstics que rebutgen els supermercats.

    «La desindustrialització del Poblenou s’està revertint i estem assistint a una reindustrialització del barri a través de les noves tecnologies de fabricació», conclou.

    Fa 10 anys al barri hi havia dos fab labs, actualment n’hi ha 10. Al desembre, Poblenou Urban District va celebrar per primera vegada la ruta Makerspaces Circuit per donar a conèixer sis espais makers al Poblenou. Emmarcat dins de l’esdeveniment Open Night, el circuit va mostrar laboratoris i coworkings de fabricació digital i tradicional, que van oferir demos de fabricació robòtica, impressió 3D o tall làser.

Notícies relacionades

CREIXEMENT / Encara que l’entitat no dona xifres sobre quants espais makers hi ha ara al Poblenou (hi estan associats sis, però molts altres treballen de portes endins), la celebració d’aquest circuit reflecteix la presència que els makers han anat guanyant.

    L’ajuntament anuncia una nova línia de subvenció de 300.000 euros per a projectes d’innovació social digital (DSI). L’objectiu és impulsar un model d’economia circular amb iniciatives que abordin reptes ciutadans des de la tecnologia. La mesura va en paral·lel a Poblenou Maker District: Fem Barri, projecte clau del pla Barcelona Ciutat Digital. Segons el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, la meta és «construir una Barcelona innovadora i creativa», i situar la «revolució tecnològica al servei de la ciutadania».