BCN encara guanyarà unes 1.200 habitacions d'hotel aquest any

Està prevista l'obertura d'una desena d'establiments amb llicència prèvia a la nova normativa

L'Eixample, Ciutat Vella i Sant Martí concentren les places, la majoria de categories altes

icoy37230636 hotel edition170210190131

icoy37230636 hotel edition170210190131
icoy37230739 hotel od170210190100
icoy37235079 hotel sb170210185934

/

4
Es llegeix en minuts
PATRICIA CASTÁN / BARCELONA

Són prou cèntrics i vistosos per cridar l’atenció dels barcelonins que es preguntin com és que se segueixen obrint hotels en una ciutat que ha tancat l’aixeta al nou allotjament als barris més visitats. Però al llarg de l’any es preveu que obrin una desena d’establiments (la xifra exacta dependrà del ritme final de les obres) que sumaran com a mínim unes 1.200 noves habitacions a Barcelona, en la majoria dels casos de 4 i 5 estrelles i ubicats entre Ciutat Vella, l’Eixample i Sant Martí.

    Les zones on floriran aquests nous llits (unes 2.000 places) són precisament àrees de decreixement natural o manteniment en el nou pla especial urbanístic d’allotjaments (PEUAT) de Barcelona, però es tracta de projectes anteriors a la norma i a la moratòria hotelera, que comptaven amb llicència prèvia o certificat d’aprofitament urbanístic. En alguns casos són projectes previstos per a l’any passat però que han patit endarreriments en les obres o a causa de la tramitació administrativa. De la mateixa manera, alguns hotels que teòricament havien de veure la llum aquest any no estaran a punt fins al 2018 per les mateixes causes.

    L’efecte de la nova normativa barcelonina i la paralització prèvia de llicències pràcticament no es nota en el ritme de creixement de places. El Gremi d’Hotels de Barcelona assegura que serà a partir del 2019 quan les obertures baixaran realment en picat. En l’última dècada era habitual guanyar entre 1.000 i 1.500 habitacions a l’any. Per ara es manté aquesta inèrcia en els que estaven en curs. Un projecte hoteler pot tenir una maduració de quatre anys, des del plantejament fins a la construcció.

HOTELS MITJANS

En aquest marc de difícil equilibri entre posar fre a la saturació però permetre que hi hagi noves inversions a la ciutat, l’ajuntament va xifrar l’any passat en uns 30 els projectes que van caure per la nova regulació. No obstant, alguns dels que en teoria segueixen endavant encaixen endarreriments i traves administratives, com el cas del de Drassanes, que cita el director general del gremi, Manel Casals, com a exemple del que no hauria de fer Barcelona, al frenar també projectes que sí que comptaven amb tramitació prèvia.

     Per Juan Gallardo, de Bric Consulting, consultoria especialitzada en el sector, Barcelona es troba en el top de les destinacions europees, però és un cas singular per la poca presència de cadenes hoteleres internacionals. Creu que casos com el del fallit hotel de la torre Agbar han creat inseguretat jurídica i mala imatge de la ciutat com a destinació inversora i això tindrà un important impacte en el futur. 

    De fet, els grups nacionals i locals porten la batuta de les noves obertures a la ciutat. En general, les novetats del 2017 són hotels de dimensions mitjanes (al voltant de les 70-100 habitacions), tot i que destaca per la seva capacitat el nou SB Glòries, al carrer de Badajoz, que té previst obrir al juliol i comptarà amb 235 habitacions de quatre estrelles superior, informen fonts del grup. O el més gran, el Motel One, al costat de la Ciutadella, amb 301.

Els projectes fallits donen pas a pisos de luxe

Amb el centre de Barcelona ple d’allotjament turístic, l’ajuntament esperava que el fre hoteler i de pisos per dies servís per obrir més borsa de vivendes veïnals. No obstant, els edificis adquirits per fer-hi hotels que no han aconseguit permisos estan donant pas a promocions de pisos de luxe. 

Miquel Laborde, de la consultora immobiliària Laborde Marcet, explica que els costos van ser tan alts a les zones cèntriques que per amortitzar-los els inversors aposten per pisos d’alt estànding que possiblement acabaran en mans de compradors forans, incentivant igualment un augment de preus. 

    De l’anterior llista de previsions n’han caigut projectes, com l’hotel de l’edifici Condeminas del passeig de Colom o el desembarcament del 25 Hours Hotel, afectats per la retallada de llicències. Per contra, l’Iberostar de l’edifici de Banesto a la plaça de Catalunya veurà la llum el 2018, igual que l’hotel de Barceló a Diagonal 414. L’Hotel Me de Casp es preveu finalment per al 2019.

Notícies relacionades

    És aviat per veure si hi ha interès empresarial pels barris perifèrics on sí que es permet nous hotels. Les distàncies són curtes a Barcelona i els viatgers internacionals estan acostumats a allotjar-se en grans urbs fora del centre, però Gallardo qüestiona que aquesta descentralització pregonada per l’equip de Colau pugui tenir èxit, ja que no s’ha consensuat amb el sector, com sí que s’ha fet a Nova York.

    Amb una ocupació del 81% malgrat la competència dels pisos turístics, els hotels s’han fet més forts. La consultora adverteix d’una possible inflació de preus, al taponar la futura competència. 

Temes:

Hotels Turisme