INICIATIVA PIONERA A NOU BARRIS

Ciutat Meridiana, quan el veí truca a la porta

El programa 'Picaportes' contracta 20 veïns del barri més pobre de la ciutat per visitar una per una les seves vivendes i informar sobre les mesures contra la pobresa energètica

El projecte ha sigut ideat per la CONFAVC inspirant-se en una iniciativa similar a les 'banlieues' parisenques i assumit per l'ajuntament

zentauroepp37132324 barcelona 01 02 2017 barcelona reportaje sobre encuesta puer170207094242 / ELISENDA PONS

zentauroepp37132324 barcelona 01 02 2017 barcelona reportaje sobre encuesta puer170207094242
zentauroepp37132304 barcelona 01 02 2017 barcelona reportaje sobre encuesta puer170207094259
zentauroepp37132297 barcelona 01 02 2017 barcelona reportaje sobre encuesta puer170207094308

/

4
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El desnivell físic el salven, quan funciona, amb el papa mòbil, un ascensor inclinat. Ciutat Meridiana és un territori rebel també en la seva geografia. Per començar l’ambiciós experiment han escollit la part més baixa del barri, la que s’estén a partir de la plaça Roja. La més senzilla també en la seva orografia.

    Souad Bouzid viu a Ciutat Meridiana des del 1998. És, doncs, bona coneixedora de la realitat d’aquest enclavament a la Zona Nord de Nou Barris, de la qual al seu torn és protagonista. A pesar d’això, i potser també per això, l’entrar una per una a les vivendes dels seus veïns i ser testimoni des de dins de casa seva, l’escenari més íntim de les seves vides, de la seva quotidianitat, a vegades li fa mal . «Però val molt la pena», subratlla de seguida.

    Des del novembre, quan va començar tot, que ho fa. La Souad és una de les veïnes àngel de la guarda que participen en el projecte Picaportes, iniciativa social pionera ideada per la Confederació d’Associacions de Veïns de Catalunya (Confavc) i assumida per l’Ajuntament de Barcelona en la seva estratègia contra la pobresa energètica.

    De tot el que ha vist durant aquests mesos, la Souad té marcades dues històries: la d’una dona de 84 anys que viu sola i no es pot banyar perquè se li fa un món entrar a la banyera –«i paga, vivint sola, 130 euros al mes de llum»–, i la d’una família amb tres fills amb una ordre de tall de llum.

DONAR INFORMACIÓ / «Vaig informar la senyora que hi havia una ajuda al districte per a aquest tipus d’obres, que podien posar-li un plat de dutxa; i a la mare li vaig explicar que no li podien tallar la llum i la vaig ajudar a tramitar-ho. Ara cada cop que me les trobo pel carrer –això és un barri i els veïns es troben pel carrer–, em somriuen i em donen les gràcies. I és bonic», explica contenta.

    «El projecte Picaportes busca, en poques paraules, que no hagi més senyores de Reus», assegura un entusiasta Celso Pérez, coordinador sobre el terreny. «La iniciativa està inspirada en la voisin malin (en francès, veí murri), experiència nascuda a les banlieues parisenques basada en la confiança en el veí (en la recuperació de la confiança en el veí, si es vol), perquè sigui aquest, que és al cap i a la fi qui està més a prop, qui doni el primer senyal d’alarma als serveis socials quan s’intueix una necessitat», prossegueix el politòleg.

    Entre el novembre i el març, realitzaran la prova pilot als 672 pisos de la part baixa, al nucli antic, i a la primavera seguiran per la zona alta, on moltes famílies viuen en pisos okupats (per molt àngel de la guarda que truqui a la porta, això segueix sent vila desnonament, i caldrà mediar amb les subministradores per regularitzar les seves situacions.

    Hi ha també qui es renta amb olles que escalfa a la cuina perquè no té escalfador, i qui ha d’anar a agafar l’aigua en garrafes a la font perquè no té aigua corrent; i finques amb 13 veïns en què tan sols cinc tenen els comptadors endollats.

AJUDA ESTABLE / «Hem començat per la pobresa energètica, i ha coincidit amb l’onada de fred i amb un pic en les tarifes dels subministraments, però la qüestió és crear la xarxa de picaportes, i que l’ajuda mútua es faci de manera estable», exposa Pérez. Aquesta primera intervenció té tres eixos principals: incidir sobre els bons hàbits, pagar de manera eficient i preparar la casa per al fred i la calor.

    Els 20 veïns que, com la Souad, recorreran el barri, han sigut formats per realitzar aquesta tasca. Coneixen tots els secrets de les factures dels subministraments i tenen un objectiu: compartir-los. «Ens trobem que pràcticament tothom paga coses que no sap què són. I, en barris com aquest, a les famílies sí que els ve de 20 euros d’una assegurança que et cobren i que no utilitzes perquè fins i tot desconeixes que la tens», explica la picaporta Sara Cervelló, de 34 anys i nascuda i criada al barri.

COHESIONAR / Jordi Giró, president de la Confavc, destaca que la iniciativa busca «cohesionar barris castigats per la pobresa amb la complicitat dels mateixos veïns, l’ànima del projecte». «És aquesta complicitat la que permet abordar situacions que d’una altra manera serien molt difícils de tractar, ja que moltes vegades les persones quan passen dificultats es tanquen», assegura el líder veïnal.

Notícies relacionades

    La tinenta d’alcalde Janet Sanz, regidora de Nou Barris, es mostra entusiasmada amb la iniciativa: «És el primer gran projecte d’innovació social comunitari a Nou Barris i a la ciutat».

    Sempre crític, Filiberto Bravo, president de l’associació de veïns, reivindica que, una vegada es conegui la situació real de tots els veïns, hi hagi un compromís ferm per posar solucions igual de reals sobre la taula.