Barcelona veu com una "presa de pèl" la treva proposada per Airbnb sobre els pisos turístics

La plataforma explica que limitarà els anuncis a Ciutat Vella però no aborda la retirada dels il·legals

El regidor Colom replica que eliminin els casos sense llicència o s'agreujaran les sancions

jcarbo36955202 barcelona 20 1 2017    turistas por la pla a catedral  foto 170123183004

jcarbo36955202 barcelona 20 1 2017 turistas por la pla a catedral foto 170123183004 / JULIO CARBO

2
Es llegeix en minuts
PATRICIA CASTÁN / BARCELONA

La plataforma més potent de lloguer de pisos i habitacions per dies per a turistes, Airbnb, va moure ahir fitxa en el pols que manté amb l’Ajuntament de Barcelona proposant a les administracions catalanes diverses mesures per «ajudar a resoldre les preocupacions sobre la concentració d’allotjaments». Entre aquestes, limitar a «un per amfitrió» els anuncis de vivendes turístiques de Ciutat Vella al seu portal o facilitar el pagament de la taxa turística. Però els seus suggeriments van ser rebuts com «una presa de pèl» i un «insult» pel consistori barceloní, que va lamentar que l’oferta no al·ludís a tallar l’aixeta a publicitar vivendes que no comptin amb la llicència turística.

Aquest és l’únic quid de la qüestió per al regidor de Turisme, Agustí Colom, que va considerar les propostes «confuses» i va advertir que les sancions en curs es podien agreujar per reincidència (una de 30.000 euros ja va ser imposada i recorreguda i un expedient obert pot acabar amb el màxim de 600.000 euros previst). «No es pot publicitar un pis sense un número d’inscripció» (il·legal), va reiterar el regidor, que va considerar que la normativa local era totalment clara al respecte.

La plataforma Airbnb ha informat que a principis d'aquest any comptava amb 11.000 amfitrions actius a Barcelona, que sumen 20.000 anuncis (més de 4.000 a Ciutat Vella). Més de la meitat (52%) són pisos complets, mentre que continua creixent el ombre de les habitacions per dies en llars particulars. Es calcula que de mitjana cada amfitrió (de 38 anys de mitjana) recapta 5.300 euros anuals, per unes 64 nits d'ocupació. En paral·lel, 364.000 barcelonins van usar Airbnb el 2016 per viatjar, amb un augment del 68%. 

MÉS PISOS IL·LEGALS QUE LEGALS / Amb la mateixa contundència va reaccionar la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, via Twitter, al considerar les mesures anunciades per Airbnb com «un insult». També ella les va qualificar de «presa de pèl» per a la ciutat. Com va avançar EL PERIÓDICO el dia 13 de gener, únicament 2.766 dels anuncis de pisos barcelonins publicitats a la seva pàgina web al desembre són legals, davant de 4.124 que no ho són.

La iniciativa de la plataforma, presentada a bombo i platerets com «un pla per contribuir i fer de Barcelona una ciutat millor» i notificada per carta a ajuntament i Generalitat, es basa a limitar (amb un sistema automàtic) a un per amfitrió els anuncis de pisos sencers o cases del districte central. Per inserir-ne més d’un caldrà ser professional i publicar el contacte de l’empresa, va explicar el seu director general per a Espanya i Portugal, Arnaldo Muñoz.

La pretensió és fer més transparent l’oferta, però per a l’ajuntament és irrellevant perquè «la il·legalitat no es mesura» en nombre de pisos il·legals, sinó que s’ha d’erradicar qualsevol reclam sense llicència, va manifestar Colom.

Notícies relacionades

Airbnb també proposa facilitar el pagament de la taxa turística des de la plataforma (com en altres ciutats), identificar els que comparteixen la seva llar i vehicular les queixes de veïns per molèsties en algun dels seus pisos turístics. Bales de fogueig segons Colom, que va insistir que altres operadors havien retirat les vivendes sense llicència, mentre que aquest manté el 60% de la seva quota sense nombre de registre.

Muñoz va defensar les seves mesures per «fer més sostenible» el turisme a la ciutat i ajudar a pal·liar la falta de vivenda convencional a Ciutat Vella. Però l’ajuntament va emfatitzar que el problema era a nivell de ciutat i no de districte.