REFERENTS EN PARTICIPACIÓ CIUTADANA

El motor veïnal

Entitats del Poblenou han elaborat 20 propostes per al lloc a partir dels resultats d'una enquesta feta a 1.300 veïns

Demanen a l'ajuntament un pla d'usos específic per a Pere IV que impulsi el teixit comercial i faci front al monocultiu turístic

zentauroepp37119117 barcelona 31 01 2017    barcelona reportaje sobre el detroit170201120726

zentauroepp37119117 barcelona 31 01 2017 barcelona reportaje sobre el detroit170201120726 / ELISENDA PONS

1
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El veïnat del Poblenou té clar que l’erm que és avui aquest tram de Pere IV és també una oportunitat per decidir com volen que sigui el barri. Per fer, ells, un barri millor. Per aprofitar aquesta oportunitat i que no els passi de llarg –«si la ciutat no la fem nosaltres, la faran altres», diuen–, fa tres anys que treballen dur. Un treball els primers fruits del qual es recullen en 20 propostes concretes per a l’espai presentades fa poques setmanes.

Entre elles destaca la número set: la necessitat d’un pla d’usos específic per a l’eix de Pere IV, que impulsi un teixit comercial de proximitat que faci front a la proliferació del monocultiu del turisme (hostaleria i restauració). La mesura pren una especial importància després de l’aprovació del PEUAT –gestat en paral·lel a les seves propostes–, que situa l’eix al mapa de llocs on construir hotels.

La Taula Eix Pere IV, com es diu  el grup de persones organitzades per impulsar el projecte de reactivació social, cultural i econòmica d’aquesta avui lànguida artèria, va desenvolupar durant l’any passat 1.300 enquestes, fins a arribar a les 20 propostes en tres eixos: patrimoni, oportunitats urbanes i mobilitat.

Notícies relacionades

Una altra de les conclusions és la necessitat de modificar els usos urbanístics del 22@ per promoure altres usos productius d’acord amb els interessos veïnals i en favor de l’economia cooperativa, social i solidària.

La gestió de ca l’Isidret

A curt termini, treballen en la creació d’horts urbans en solars abandonats –els famosos usos temporals– i lluiten per la gestió ciutadana del casal de ca l’Isidret, una batalla que sembla que va pel bon camí. Més enllà de les propostes concretes, la Taula busca ser «subjecte actiu de la reactivació de l’eix de Pere IV», explica Albert Martín, membre del col·lectiu. Una necessitat que sembla que l’equip de govern veu amb bons ulls, malgrat els límits existents. «Nosaltres exercim de lobby, és natural –conclou Martín–, però al 22@ hi ha altres lobbies que ens treuen avantatge».