Tragos de 24 quirats a la cocteleria de Barcelona que conquista premis

El Solange de l'Eixample ha sigut elegit el millor d'Espanya tot i no haver fet encara els tres anys de vida. La seva estètica sedueix tant com els seus combinats

jjubierre36696562 cocteleria solange161224141045

jjubierre36696562 cocteleria solange161224141045 / ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts
PATRICIA CASTÁN / BARCELONA

A les cocteleries amb ofici lamenten (en veu baixa) que tants clients es capbussin en l’imperant gintònic sense atrevir-se a nedar en altres aigües més acolorides o atrevides. Per aquesta raó, Alfredo Pernia agraeix les ales que donen els diversos premis que han encadenat: «A mesura que aconseguim més èxits, la gent ens ve a conèixer i a deixar-se aconsellar i provar». I hi ha molt a tastar, perquè el quartet de mixòlegs alineats darrere la barra del Solange idea cada sis mesos una carta de 20 còctels propis que abanderen, i que s’afegeixen al repertori de clàssics que executen amb mestria.

La sensació que el client té al trepitjar la rutilant cocteleria de l’Eixample esquerre (Aribau, 143) és que hi és des de sempre. Elegant, amb glamur, però càlida i temperamental. Però la realitat és que aquesta botiga plena de fórmules etíliques –que amb efecte immediat i moderació dibuixen un somriure– fa menys de tres anys que està en solfa. És el segon somni dels germans Pernia, que després de molts anys liderant una altra cocteleria pròxima, Tandem, van decidir apostar per un local menys tradicional i amb un punt femení. «La majoria eren d’estil anglès i molt masculí i li vam voler donar un altre aire, però que fos atemporal». Un objectiu complert entre les parets del que abans va ser el Harry’s Bar –heretant les fustes de l’entrada i la barra ressuscitada–, on ara habitualment hi ha un ambient mixt i sense edat.

Des del 2014, el local que dirigeix l’Alfredo i que deu el seu nom a Solange Dimitrios, la noia Bond de Casino Royale, ha anat encadenant guardons que els han fet destacar en l’efervescent sector cocteler de Barcelona. L’últim i més sonor, el de la fira internacional de cocteleria de Valladolid, FIBAR 2016, on 70 bartenders, experts i empresaris el van elegir com la millor cocteleria d’Espanya del 2016. Una empenta que se suma al lloc 90 dels 100 millors bars del món de la publicació anglesa Drinks International. O al d’una de les seves bartenders, Adriana Chia, millor d’Espanya i número 8 del món en la competició Diageo World Class, amb més de 10.000 participants de tot el planeta.

Combinacions guanyadores

Notícies relacionades

Amb aquest currículum, a Solange s’hi acosten molts curiosos, nous adeptes i expatriats d’altres barres que sucumbeixen al que es cou a Aribau, on ja preparen un llibre amb les receptes dels 100 còctels que han passat per la seva carta. A l’Alfredo li agrada encaixar a la cocteleria clàssica de grans sabors i millors maneres, però afegir-hi un punt «cosmopolita, internacional i de firma pròpia». L’esforç per obrir el paladar dels neòfits es tradueix en una involució del gintònic (que fa dos anys copava el 70%) en la facturació, i ofereix un 60% de còctels (on els bartenders s’hi deixen el canell), un 20% de barreges de ginebra i tònica, i un 20% d’altres combinats.

¿Alguna fórmula universal per temptar el bevedor? Pernia confessa que solen saber què serà top vendes. En aquests moments, les combinacions amb mango, maracujà o maduixa posen les glàndules salivals a mil. No obstant, el ganxo de Solange (amb tribut a Bond pels quatre costats, dels tragos als daurats de la sala) es recolza sobretot en alcohols premium (amb botelleria de 40 euros) que donen una alta volada al còctel, en la seva bona mà i en factures contingudes. De 10 a 14 euros per elixirs de 24 quirats.