Al metro de Barcelona hi viuen 10.000 bacteris per metre cúbic d'aire

Tot i l'aparatosa quantitat, són menys que els que hi ha en ambulatoris i aeroports

 

  / CARLOS MONTAÑÉS

2
Es llegeix en minuts

Al metro de Barcelona hi viuen 10.000 bacteris per metre cúbic d'aire, si bé la majoria són innocus per a les persones. Malgrat l'aparatosa quantitat, són molts menys que els que hi ha en qualsevol ambulatori o aeroport espanyol, segons un estudi del CSIC.

El Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) i l'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua (IDAEA-CSIC), tots dos del CSIC, han elaborat el primer catàleg genètic de la comunitat microbiana del metro, que serà útil per conèixer i controlar la qualitat de l'aire que respiren els usuaris del transport suburbà.

L'estudi, que forma part del projecte europeu Improve Life per avaluar la qualitat de l'aire i proposar mesures que la millorin, ha constatat que la majoria dels microorganismes trobats al suburbà barceloní són innocus per a les persones i que els bacteris d'origen humà, inclosos els que són patògens potencials, presenten una proporció per sota del 2%.

És a dir, que "la xarxa de metro de Barcelona no és un punt d'exposició de risc biològic important i els viatgers no són la font principal de microorganismes en l'aire", ha explicat l'investigador del CEAB Xavier Triadó. El científic ha precisat que el risc biològic és més baix al metro de Barcelona que el detectat per estudis anteriors en ambulatoris i aeroports espanyols, i ho ha atribuït a "l'elevada" renovació de l'aire. 

Més de 100 milions de passatgers utilitzen cada dia les xarxes de metro repartides en 200 ciutats de tot el món. Concretament a Barcelona, el metro absorbeix el 50% dels desplaçaments diaris de l'àrea metropolitana i transporta 1,25 milions de viatgers cada dia laborable. Amb aquest gran volum de persones, sorprenentment, hi ha molt poca informació publicada sobre la qualitat microbiològica de l'aire.

PREDICCIÓ DELS EPISODIS DE GRIP

Notícies relacionades

Entre el novembre del 2013 i el febrer del 2014 es van agafar mostres d'aire en estacions, andanes i vagons de la xarxa de metro barcelonina. A partir de les mostres es va fer una anàlisi genètica per conèixer la identitat i el nombre total de bioaerosols (terme utilitzat pels científics per referir-se a les partícules en suspensió de l'aire que tenen origen biològic). En la quantificació es van incloure microorganismes patògens habituals, com els virus de la grip (influença A i B), els rinovirus i un fong ('Aspergillus fumigatus').

Ara, les dades obtingudes indiquen de manera preliminar l'existència d'una dinàmica en les partícules víriques en l'aire que podria tenir un cert poder predictiu dels episodis de grip. 

Temes:

Metro Bacteris