El primer gran dia de Colau

Després de mesos nefastos, Barcelona en Comú aconsegueix amb la regulació hotelera un dels reptes principals que es va marcar al presentar-se

ERC es dona per satisfeta per forçar moviments de Barcelona en Comú per participar de l'acord

vvargas36899613 barcelona   barcelones    16 01 2017    barcelona   la alcal170116204244

vvargas36899613 barcelona barcelones 16 01 2017 barcelona la alcal170116204244 / JOAN PUIG

2
Es llegeix en minuts
TONI SUST / BARCELONA

Ada Colau sumava uns mesos innegablement nefastos. Des de fa gairebé un any, l’alcaldessa s’ha estat quedant a les portes de tots els grans acords que perseguia a l’ajuntament, en minoria per la falta d’efectius: 11 regidors de Barcelona en Comú i, des del maig, 15 sumant-hi els del PSC. Sí, la Generalitat, paradoxalment, li ha brindat alguns pactes, en general a canvi que l’ajuntament avancés finançament: el metro, el tramvia, les presons.

Ella ho ha exhibit al consistori quan l’oposició li retreia la seva incapacitat per tancar acords. Sí, és cert que l’alcaldessa s’ha convertit en una peça rellevant en la vida política catalana, una interlocutora necessària en el debat sobiranista, algú amb qui es compta per al futur. Però això per als barcelonins no suposa necessàriament un consol.

Des del maig a penes havia aconseguit tirar endavant cap de les qüestions municipals rellevants. No va poder amb les ordenances fiscals, ni amb el Pla d’Actuació Municipal (PAM), que no s’ha aprovat per primera vegada des que existeix. Tampoc va poder atresorar el consens necessari per aprovar els pressupostos per la via ordinària.

A més, un dels seus antics socis principals, ERC, li reclamava hipoteques del passat per considerar que no havia complert amb les condicions acordades perquè els republicans recolzessin les ordenances del 2016 i la modificació de crèdit del maig passat: l’acord sobre l’arribada del metro a la Zona Franca, desencallar d’una vegada el tancament de la Model, el transport públic gratis fins als 16 anys.

CANVI DE PARADIGMA

Des que ERC i el govern municipal van tancar ahir un pacte per a l’aprovació del pla especial urbanístic d’allotjaments turístics 

(PEUAT), Colau ja pot dir que ha complert amb un dels elements clau del seu programa electoral: imposar regulacions al turisme. Quan ho postulava com a candidata, molts ho consideraven una quimera, però és clar que algú s’hodevia creure i que va influir perquè fos, malgrat que només per 17.000 vots més que Xavier Trias, la candidata més votada.

L’aprovació de la regulació turística és el primer gran objectiu concret aconseguit per Colau. Ha sigut pels pèls, amb el final de la moratòria en altres barris a punt de caducar, cosa que hauria obert la porta a peticions de llicències per a allotjaments turístics que no s’haurien pogut frenar. I ha hagut d’entregar a ERC una porció de l’èxit, aritmètica obliga. Els republicans podran dir en el futur que han estat a la cabina de comandament d’una regulació sense precedents a la ciutat.

LIMITAR ELS LLOGUERS

Notícies relacionades

Colau i el seu equip també han aconseguit que ja quasi no hi hagi partits que no parlin del turisme com una cosa que, com a mínim, s’ha de controlar. L’excessiu creixement del fenomen és vist avui com un dels problemes principals de la ciutat, el segon després de l’atur, i la gent el vincula amb l’increment dels preus del lloguer i de la compra de la vivenda.

En aquest tema, Colau encara està lluny de l’èxit: ha presentat un pla de vivenda a 10 anys vista, i conviu amb l’augment dels desnonaments, que l’oposició li retreu. No obstant, ha vist com la Generalitat assumia el debat sobre l’excessiu preu dels lloguers. Una cosa que ella va posar per primera vegada sobre la taula quan va reclamar limitar les rendes per llei.