INVESTIGACIÓ SOBRE L'ANTERIOR GOVERN MUNICIPAL

El fiscal denuncia el contracte fals de CiU al cantant de Los Sírex

Barcelona Regional va fitxar Antonio Miquel Cerveró, Leslie, sense que se sàpiga les funcions que va exercir

El ministeri públic arxiva, no obstant, la majoria de les suposades irregularitats denunciades

fcasals24753867 leslie sirex170112175350

fcasals24753867 leslie sirex170112175350

2
Es llegeix en minuts
XABIER BARRENA / J. G. ALBALAT / BARCELONA

La Fiscalia de Barcelona ha decidit presentar una querella per la contractació suposadament simulada per part de l’agència metropolitana Barcelona Regional (BR) i durant tres anys d’Antoni Miquel Cerveró, conegut en el món musical com a Leslie, el vocalista de Los Sírex, que, posteriorment, va ser regidor de l’Ajuntament de Barcelona per CiU. L’acusació pública també denunciarà la contractació suposadament irregular de Jesús Arévalo Bravo, enginyer tècnic al consistori de Sant Feliu de Llobregat.

La resolució del fiscal Emilio Sánchez Ulled en què s’acorda la interposició de la querella i a la qual ha tingut accés EL PERIÓDICO exposa que Antoni Miquel Cerveró i Jesús Arévalo se situaven a «l’òrbita del grup polític» que en aquells moments governava a Barcelona, és a dir CiU, i «directament» vinculats a Antoni Vives, aleshores president del consell d’administració de BR quan era regidor d’Urbanisme i tinent d’alcalde d’Hàbitat Urbà de Barcelona.

L’import satisfet per l’agència metropolitana a aquestes dues persones ascendeix a 214.612 euros. Fonts jurídiques han apuntat que es podria tractar de malversació de fons públics.

Segons la fiscalia, l’excantant de Los Sírex i Arévalo van estar donats d’alta com a treballadors de BR i van percebre la retribució pel seu «teòric» lloc de treball, però «resulten completament desconeguts en aquesta entitat, sense que es conegui cap ubicació o treball en aquesta». Tampoc consta la seva «adscripció efectiva a un altre organisme municipal», ni la prestació «real de cap servei». Arévalo, detalla l’escrit, va estar contractat entre el juliol del 2014 i el maig del 2015 i va percebre 59.544 euros. El de Miquel va durar entre el gener del 2012 i el maig del 2015 i va percebre 155.067 euros.

Tal com va publicar EL PERIÓDICO l’octubre del 2015, Leslie va ser contractat per BR, que té com a objecte l’estudi, la planificació estratègica i l’execució d’obres d’infraestructura. Miquel, la formació del qual no inclou estudis en aquests camps, va ser fitxat com a tècnic. Les fonts consultades van destacar que l’excantant quasi no havia posat un peu a la seu de l’agència metropolitana, si és que hi havia anat alguna vegada.

SENSE INDICIS DE DELICTE

Notícies relacionades

La fiscalia, d’altra banda, no ha trobat indicis de delicte en la despesa de prop de dos milions d’euros que va fer BR entre el 2010 i el 2015, sota la gestió de CiU, en projectes qualificats per una auditoria d’«antieconòmics» i ruïnosos a l’estranger. Les operacions es van fer primer a través de la societat BSUS (creada el 2009 per BR, el Consorci de la Zona Franca, l’Autoritat Portuària de Barcelona i la Fundación Alberti) i a partir del 2014 per la mateixa agència metropolitana. BSUS i BR van tenir pèrdues.

El fiscal destaca que és cert el «ruïnós resultat econòmic global d’aquesta activitat», però considera que el seu caràcter «antieconòmic» no té perquè influir en la tipificació penal i acorda arxivar aquesta part de la investigació. Una altra qüestió, al seu entendre, és que BR hagués d’emprendre aquests projectes quan al seu territori hi ha altres «greus i serioses necessitats per atendre». Sobre la contractació de certes empreses, la fiscalia considera que únicament hi ha irregularitats administratives.