Barcelona també prohibeix els camions durant la cavalcada com a mesura antiterrorista

A diferència de Madrid, la limitació només serà de 16.00 a 22.00 hores

Cap vehicle de més de 3.500 quilos podrà anar per la ciutat mentre duri la desfilada dels Reis Mags

v7b5484

v7b5484 / Albert Bertran

3
Es llegeix en minuts
GUILLEM SÀNCHEZ / BARCELONA

L’Ajuntament de Barcelona ha decidit a última hora aplicar –amb matisos– la mateixa mesura antiterrorista que el consistori de Madrid: prohibir l’entrada i la circulació de camions per la ciutat durant la cavalcada dels Reis Mags. La restricció obeeix a una estratègia defensiva que té en compte la forma d’actuar en dos macabres atemptats recents a Europa (Niça i Berlín).

Durant aquests dos atacs gihadistes de l’autoproclamat Estat Islàmic van estampar camions contra multituds. A Niça, el 14 de juliol del 2016, un vehicle de gran tonatge va atropellar mortalment 89 persones que celebraven al passeig dels Anglesos el Dia Nacional de França. A Berlín, de nou un altre camió va envestir i va matar 12 persones que passejaven entre les parades d’un mercat de Nadal.

Els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona fa moltes setmanes que estan teixint el dispositiu de seguretat més adequat per protegir una concentració de persones tan multitudinària i sensible com la que convoca la cavalcada reial. Basant-se en la Divisió d’Informació, les inspeccions que porten a terme agents del subsol o de les hipòtesis que avancen el Grup Especial d’Intervenció i la Brigada Mòbil, els Mossos han definit un muntatge policial per blindar la desfilada. Fins fa dos dies, no s’incloïa entre les prevencions necessàries prohibir la circulació de camions per la ciutat.

«DE COMÚ ACORD» / Aquesta decisió es va prendre en l’última reunió, celebrada dimarts passat a la seu de la policia municipal a la plaça de Pi i Sunyer. En la trobada hi van participar els responsables dels Mossos d’Esquadra a Barcelona, amb les cúpules de la Guàrdia Urbana, els Bombers de Barcelona, el Sistema d’Emergències Mèdiques i Protecció Civil. «De comú acord», subratllen fonts presents en la reunió, es va optar per adoptar durant un breu espai de temps la mateixa mesura preventiva que Madrid.

A Barcelona aquesta limitació no durarà cinc dies com a la capital espanyola, s’aplicarà únicament des de les 16.00 fins a les 22.00 hores d’avui. Cap vehicle amb un tonatge que excedeixi els 3.500 quilos (qualsevol camió supera aquest límit) podrà entrar a la ciutat ni circular-hi. Tret d’aquesta prohibició d’última hora, el dispositiu de seguretat és «el de sempre».

CIRCULACIÓ BLOQUEJADA / La cavalcada, com cada any, bloquejarà la circulació de vehicles per una bona part de la ciutat. Es tallarà completament entre les 17.00 i les 21.30 hores en totes les zones per les quals transcorri la desfilada. El recorregut sortirà del parc de la Ciutadella, pujarà per la Via Laietana, continuarà per la plaça de Catalunya, arribarà fins al Paral·lel pel carrer de Sepúlveda i finalitzarà a l’avinguda de la Reina Maria Cristina després de girar a la plaça d’Espanya. A les zones per les quals ha d’avançar la comitiva reial tampoc es podran aparcar els cotxes a la calçada ni estacionar les motocicletes a les voreres.

A diferència de la resta de vehicles –inclosos els autobusos de la flota municipal–, els camions no podran ni tan sols entrar a la ciutat. Així ja ho estan avisant els panells informatius de les rondes i ho recordaran tant agents de la Guàrdia Urbana com dels Mossos. La vigilància serà molt més intensa a les zones més pròximes a la cavalcada.

Si algun camioner despistat aconseguís saltar-se la prohibició serà abordat llavors per les patrulles i conduït fins als afores. Les «multes» s’interposaran en últim extrem, han explicat diverses fonts policials. Si es detecta algun camió sense conductor aparcat i no és possible contactar-hi per treure’l, «s’immobilitzarà», subratllen.

Notícies relacionades

A PEU O EN METRO / El gerent de Seguretat i Prevenció de l’ajuntament, Jordi Samsó, ha remarcat que l’objectiu és prendre «totes les mesures necessàries destorbant el mínim possible el desenvolupament de la celebració». Durant la cavalcada s’activarà la fase d’alerta del pla bàsic d’emergències municipal. Responsables policials estaran reunits a la sala de coordinació i supervisaran que tot segueix el pla previst.

Samsó ha recomanat als ciutadans que es desplacin a peu o en metro per accedir al punt des del qual pretenguin veure desfilar Ses Majestats. El metro prestarà avui servei fins a les dues de la matinada, al ser vigília de festiu.