EN CONSTRUCCIÓ

El club de fans de la Sagrada Família

Usuaris de pàgines de Facebook i de fòrums internacionals aporten fotografies, vídeos i documentació diària sobre les obres del temple

dcaminal36715640 barcelona obras del templo de la sagrada familia foto ju161230190932

dcaminal36715640 barcelona   obras del templo de la sagrada familia   foto ju161230190932
dcaminal36715638 barcelona   obras del templo de la sagrada familia   foto ju161230190904

/

4
Es llegeix en minuts
Cristina Savall
Cristina Savall

Periodista

ver +

El seguiment de les obres de la Sagrada Família ha despertat una expectació creixent des que el 2016 es va acabar la sagristia a l’encreuament dels carrers de Provença i Sardenya, darrere de l’altar major. I encara més ara que les sis torres centrals, entre les quals hi ha la de Jesucrist, que una vegada finalitzada arribarà als 172,5 metres d’altura, comencen a pujar per coronar el temple com l’edifici més alt de Barcelona, cosa que canviarà l’'skyline' de la ciutat en pocs anys. Tot plegat ha suscitat que els fòrums internacionals dedicats a grans projectes arquitectònics, com www.skycrapercity.com, tinguin cada vegada més seguidors en la seva pestanya dedicada a la basílica d’Antoni Gaudí. A Facebook fins i tot hi ha un grup tancat de 396 persones que segueix i documenta, pedra a pedra, els avanços relatius a la construcció del temple.

    

Coneixen els llocs més pròxims on enfilar-se amb les càmeres, saben el nom dels que condueixen les grues gegants, s’escapen a contemplar els planters d’on sorgeixen les pedres, investiguen si hi ha túnels i pous al subsol de l’església, es reuneixen per traçar itineraris en honor a Gaudí, organitzen sopars i tertúlies al voltant de la centenària obra, van a veure les maquetes amb les proves que dirigeix Jordi Faulí, arquitecte director de la basílica, i molt sovint connecten amb la pàgina creada per Miquel Barcelonauta per penjar-hi imatges o per contemplar les aportacions dels seus companys. Si es presentessin en bloc a un concurs sobre la Sagrada Família encertarien totes les respostes. Segur.

Es reuneixen per traçar itineraris, sopars  i tertúlies en honor a Gaudí

VIURE LLUNY

«A través de la xarxa es pot seguir l’evolució de les obres gairebé dia a dia. Els catalans i barcelonins que viuen lluny de Catalunya són potser els més interessats perquè no poden veure en directe i al natural els avanços i agraeixen especialment poder-los seguir per internet», assegura Barcelonauta, creador de la cèlebre pàgina 'Barcelofília' i també d’aquest grup anomenat Sagrada Família, seguiment d’obres.

    

Barcelonauta va crear aquesta pàgina perquè el temple sempre l’ha fascinat. I poder seguir i comentar els detalls de la basílica li resulta apassionant. «Gairebé cada dia passen coses. Destaca també l’excel·lent aportació dels entusiastes seguidors del temple que dia a dia capten fotografies i vídeos de qualsevol novetat en les obres i a continuació les publiquen», diu en referència sobretot a Julià Bretos, Jordi Navarro, Eloy Fc, Magda Mateu, Sílvia Jané i a ell mateix, que sol enriquir les fotos amb fletxes indicatives i informació contrastada. Les últimes aportacions d’aquest singular club de fans versen sobre la rapidesa d’execució del sistema de panells, de cinc per cinc metres, encara que també n’hi ha d’altres mesures.

  

 Navarro va estudiar en un institut pròxim a la Sagrada Família i jugava a bàsquet a la pista situada on avui hi ha la botiga de 'souvenirs' del temple. «Des d’aleshores no he deixat de seguir les obres. Abans d’internet, cada un anava pel seu costat a buscar informació en arxius i en biblioteques. Amb l’arribada de les xarxes socials ens vam anar coneixent. La nostra difusió és totalment desinteressada», assenyala Navarro. A uns els agraden els fòrums de futbol i a altres els de ferrocarrils, exposa. «Doncs la nostra passió és seguir les obres de la basílica», manifesta.

    

Sobre la polèmica que sovint ressuscita en relació amb la continuació de les obres, Barcelonauta reconeix que també hi ha gent que n’és detractora. «Tinc amics i coneguts que s’hi oposen totalment i tenen les seves raons que respecto, però no les comparteixo. En tot cas, un temple d’aquestes característiques és únic al món i genera molts sentiments personals, sovint difícils d’explicar quan l’has vist créixer des de petit. Tot i així, en la construcció s’han comès errors, alguns corregits, com el de la figura del lleó que durant alguns mesos es va col·locar en un extrem del pòrtic de la Passió i es va retirar després de generar un rebuig generalitzat a la xarxa», diu l’administrador de la pàgina de Facebook.

ROMANTICISME

Bretos, enginyer informàtic, no té la sensació de ser un friqui. «Al contrari, soc un privilegiat per participar en els fòrums més importants de la Sagrada Família i poder aportar les meves fotos i vídeos per a tots els interessats en aquest tema», manifesta el també autor de la novel·la 'Diario de Gaudí: el secreto del anagrama'. Algunes de les seves imatges sumen més de 1.400 visites diàries en el fòrum Skycrapercity.

Notícies relacionades

  

 «Soc un home de grans projectes informàtics, encara que normalment no solen sobrepassar un any. La Sagrada Família és un projecte de cinc generacions i això el converteix en una gesta, en una cosa romàntica», defineix Bretos, que recorda com va canviar Barcelona en els 10 anys anteriors als Jocs Olímpics. «El temple necessita 135 anys. ¡És una cosa increïble! Cada vegada que treuen una bastida i podem veure com evoluciona l’obra, ens emocionem», conclou.