OPERACIÓ DE LA GUÀRDIA URBANA I VIGILÀNCIA DUANERA

Desmantellada la xarxa de falsificacions més gran 'made in Catalonia'

La policia decomissa 132.000 articles per valor de cinc milions d'euros i deté 15 persones

El cap de l'entramat és un transportista jubilat del port que va crear el negoci il·lícit des de zero a Òrrius

Registres realitzats per la Guàrdia Urbana i Vigilància Duanera durant la investigació. / periodico

4
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els productes falsificats se solen identificar amb l'Àsia. Aquelles immenses fàbriques on els treballadors, normalment dones, cusen i teixeixen de sol a sol en una filera interminable de màquines. A ningú se li passaria pel cap vincular aquest negoci il·legal amb Òrrius, un poblet de només 700 habitants. Un dels habitants d'aquest municipi, el més petit del Maresme, ha resultat ser el cap de la xarxa més gran de producció d'articles copiats fins ara desarticulada a Catalunya. El 24 de novembre ja es van realitzar 15 registres vinculats a aquest cas, però faltava trobar el cap de la serp. Falsificacions 'made in Catalonia'. 

L'operació va començar el març d'aquest any. De fet, existien dues línies d'investigació: una iniciada per la Guàrdia Urbana, que perseguia l'origen del que venien els manters pels carrers de Barcelona i l'entorn metropolità, i una altra liderada per Vigilància Duanera, que sospitava de l'activitat d'un dels seus empleats, un transportista que va generar recel i dubtes a l'augmentar les seves activitats. Les dues indagacions van coincidir i van confluir, i també s'hi han implicat les policies locals de l'Hospitalet, Badalona i Mataró.

NIVELL DE QUALITAT INSÒLIT

De resultes d'aquestes indagacions, 15 persones han resultat detingudes i 18 han sigut investigades, s'han incautat 132.000 articles falsos de tot tipus (roba, perfums, sabates, bosses...), per un valor de cinc milions d'euros, i s'han descobert dues naus industrials on es fabricava amb un nivell de qualitat i sofisticació insòlits. Els arrestats estan en llibertat amb càrrecs

GUÀRDIA URBANA

Una de la màquines usades per la xarxa per falsificar productes. 

Juan Rodríguez, cap de la unitat d'investigació de la Urbana, ha explicat aquest dilluns en roda de premsa que l'activitat il·lícita d'aquesta empresa a l'ombra va començar fa uns dos anys. La cúpula era catalana, els distribuïdors eren marroquins i els venedors, senegalesos. Aquests últims mai van ser el focus de la investigació. "Ells només volen guanyar-se la vida", ha destacat l'agent. El producte mostrat als mitjans, no obstant, convida a pensar que molts articles també acabaven a les botigues. No és habitual veure a les mantes jaquetes d'hivern, camises de vestir, sabates de marca o perfums. Rodríguez ha assegurat que s'ha investigat el propietari d'una botiga de Badalona, però no hi ha constància de la implicació de més comerços.

Francisco Javier Martín, cap de Vigilància Duanera a Barcelona, ha confirmat que el responsable de la trama era treballador d'una empresa de transports del port, i que ara està jubilat. "Ens va semblar sospitós algun viatge que va fer a Mataró i va ser llavors quan vam coincidir amb la investigació de la Guàrdia Urbana. Es tracta d'un home que del no-res va crear tota aquesta xarxa". 

CÒPIES GAIREBÉ PERFECTES

Les 32 màquines industrials confiscades a Mataró i l'Hospitalet permetien produir un gènere, segons la investigació, d'una "alta qualitat". Unes còpies gairebé perfectes. "Podien falsificar qualsevol cosa", ha aportat el responsable de la policia local de Barcelona. El que és nou del cas, al marge del gruix del material trobat, és que la xarxa produïa la majoria del material aquí a Catalunya. També els arribaven peces via paqueteria -"molt difícil de controlar", segons Martín-, però eren poques.

GUÀRDIA URBANA

Jaquetes d'hivern falsificades, llistes per a la seva distribució. 

Notícies relacionades

Les naus on es fabricava tenien una part de negoci legal d'impressió, segons ha detallat Rodríguez. Funcionaven com una empresa autèntica, sota demanda, amb una perfecta cadena de producció i distribució. Les còpies incloïen el més mínim detall: etiquetes, botons i bosses i caixes d'embalatge amb el logotip. Per això augmenta la sospita que molt material acabava en prestatgeries i no per terra. 

Amadeu Recasens, comissionat de Seguretat de l'Ajuntament de Barcelona, ha lloat la "cooperació lleial" entre cossos de seguretat i ha celebrat que l'operació, que ha durat deu mesos, hagi aconseguit tallar d'arrel tot l'entramat. Si afectarà o no el 'top manta' de la capital catalana ja es veurà, però 132.000 productes menys a les voreres i passejades, en opinió de Rodríguez, "d'alguna manera sí que hauria de notar-se".

Nova estratègia per falsificar

El responsable de Vigilància Duanera, Francisco Javier Martín, ha assenyalat que el port fa entre quatre i cinc anys que no detecta contenidors amb productes falsificats. La tàctica dels malfactors, conegut l'augment del control policial, ara és diferent: portar a Europa producte neutre, blanc, sense marca, i estampar-lo o posar-li la xapa, en el cas de les bosses, aquí. És el denominat ensamblatge. Per exemple: un polo negre, immaculat, toca terra a Barcelona i passa els controls sense problema. De l'aigua passa a una botiga del Besòs, a Badalona, i d'aquí a un taller il·legal on li estampen de manera rudimentària el cocodril o el cavallet, l'etiqueta corresponent, i a córrer. La troballa de la xarxa amb seu a Òrrius, no obstant, ha sigut "un salt qualitatiu important perquè fins ara no s'havia trobat gent que produís aquest nivell". La producció se centrava en Mataró i l'Hospitalet i la distribució estava establerta a Barcelona i Badalona. El cap de l'organització disposava d'una xarxa de repartiment formada per persones amb una àmplia experiència en la distribució de productes falsificats, cosa que facilitava el seu constant i sistemàtic repartiment sense la necessitat de disposar d'un gran estoc de productes. La llista de materials decomissats la completen 300 disquets amb el 'software' capaç de fer logotips de tot tipus i 12 planxes per falsificar els segells.