PROCÉS JUDICIAL A MITJANS DE DESEMBRE

Un matrimoni desnonat al Clot el 2011 denuncia un "judici polític"

La Generalitat sol·licita penes de presó per a una parella desallotjada, un veí i dos activistes

L'advocada defensora creu que l'actuació policial va ser "desproporcionada i gens casual"

zentauroepp16578109 barcelona 25 07 2011 sociedad desalojo en el barrio del c161130142216 / ARIANNA GIMENEZ

zentauroepp16578109 barcelona 25 07 2011  sociedad   desalojo en el barrio del c161130142216
zentauroepp16578099 barcelona 25 07 2011  sociedad   desalojo en el barrio del c161130142242
zentauroepp16584865 barcelona 25 07 2011  sociedad   desalojo en el barrio del c161130142200

/

3
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Verónica Loká i Eliseo Loyé, i, per extensió, la seva advocada, Laia Serra, estan convençuts que darrere del judici hi ha un objectiu polític. Aquest matrimoni va ser desnonat del seu pis al Clot, on vivia des de feia 25 anys, el juliol del 2011. Van ser 10 hores d'operació policial sense precedents tractant-se del desallotjament d'una família. Hi va haver ferits. D'aquí dues setmanes, el cas arriba finalment al jutjat, amb la Generalitat com a acusació popular i reclamant penes de presó molt per sobre de la pretensió de la fiscalia. La vista se celebra els dies 14 i 15 de desembre.

Felip Puig era llavors el conseller d'Interior. Poques setmanes abans, el Govern havia hagut de lidiar amb els acampats a la plaça de Catalunya i amb la presa dels accessos del Parlament que va generar insòlites imatges com la del president Artur Mas arribant a la Ciutadella en helicòpter. "L'actuació policial, desproporcionada i violenta, no va ser casual", ha explicat aquest dimecres en roda de premsa l'advocada. Segons la defensa, que ha presentat un vídeo sobre el cas i ha iniciat una campanya a internet, res feia preveure que aquell dia es faria efectiu el desallotjament, que el propietari havia sol·licitat després de guanyar el recurs davant l'Audiència de Barcelona que li permetia trencar una renda antiga i incrementar en 550 euros el lloguer. És a dir, no era una qüestió d'impagament. Si haguessin sabut que s'executaria el desnonament, argumenta, s'haurien emportat totes les seves pertinences, i en cap cas haurien tingut a casa el fill petit, de 13 anys (en tenen dos més). 

"BEL·LIGERÀNCIA INSÒLITA"

A la porta es van apostar un centenar de veïns i activistes en defensa d'una vivenda digna. De resultes de tot allò, tres persones van resultar ferides lleus, entre elles, dos agents. Els Mossos, segons Serra, van desplegar 32 furgons, una "bel·ligerància insòlita". Van entrar pel balcó amb una escala de metall i van immobilitzar els residents. A partir d'aquí, les versions són diferents. I serà el jutge qui estimarà les veritats. L'entorn de la família ha iniciat una campanya per recolzar els acusats. Està prevista una manifestació dilluns que ve a les set del vespre al número 22 del carrer d'Andrade, on van passar els fets, i també hi haurà concentracions a la Ciutat de la Justícia durant els dos dies de judici. 

ARIANNA GIMÉNEZ

Setembre del 2015. Eliseo aborda l'alcalde Xavier Trias per explicar-li la situació de la seva família. 

Notícies relacionades

Tant la fiscalia com el Govern fan seure al banc dels acusats cinc persones: el matrimoni, un veí i dos activistes. Demanen, no obstant, penes molt diferents. Mentre que l'acusació pública sol·licita multes per al matrimoni i dos anys de presó per a la resta per un delicte d'atemptat contra l'autoritat, la Generalitat demana penes de presó per a tots superiors als dos anys i tres mesos. En un dels casos arriba a reclamar cinc anys i tres mesos per desordres públics i atemptat contra l'autoritat amb element perillós. Preguntat per aquest diari, el Departament d'Interior no ha entrat a valorar el judici, i ha assegurat que el cas "s'està estudiant". En el cas d'estimar-se aquesta petició, seria la primera vegada, ha remarcat Serra, en què un matrimoni "desnonat de casa seva i les persones solidàries amb la seva situació ingressen a la presó".

"OPERACIÓ DE GUERRA"

Domiciano Sandoval, vocal de l'associació de veïns del Camp de l'Arpa del Clot, ha assegurat que aquesta parella "eren i són veïns exemplars", i ha recordat el dia en què els va portar en cotxe "fins al contenidor de Sant Andreu on la policia havia deixat les seves coses destrossades". "Allò va ser una operació de guerra, una de les pitjors gestes dels Mossos en aquest país", s'ha queixat. Per part de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), el seu portaveu, Carlos Macías, ha recordat que la solidaritat "és el recurs més valuós" en aquesta mena de situacions, i ha sostingut que el missatge que dóna la Generalitat amb aquest judici "s'alinea amb el de les polítiques de la por del PP i la llei mordassa". Segons l'advocada defensora, aquest procés "respon a qüestions que no tenen res a veure amb la justícia". "Hi ha un interès evident que no es produeixin situacions d'organització ciutadana per evitar desnonaments".