PATRIMONI ARQUITECTÒNIC

El Recinte Modernista de Sant Pau albergarà el museu de Domènech i Montaner

El pavelló de Sant Salvador ultima la seva reforma per transformar-se al febrer en un espai cultural de culte

Enciclopèdia Catalana llança un llibre dedicat a la història i a la remodelació de l'antic hospital

En pavelló de Sant Salvador, seu del museu de Domènech i Montaner. / RICARD CUGAT

1
Es llegeix en minuts
Cristina Savall
Cristina Savall

Periodista

ver +

El pavelló de Sant Salvador, que albergava la Unitat de Cures Intensives i Semicrítics de l'antic hospital de la Santa Creu i Sant Pau, es convertirà a partir del febrer de l'any que ve en un espai cultural de 1.529 metres quadrats, concebut com un petit museu destinat a l'obra i trajectòria de Lluís Domènech i Montaner (Barcelona 1850-1923), que va construir el recinte hospitalari, l'espai modernista més gran d'Europa, al qual va dedicar els últims anys de la seva vida.

"El pavelló de Sant Salvador es convertirà en un espai divulgatiu destinat a difondre la història de la institució i de Domènech i Montaner. També acollirà una sala de consulta perquè els investigadors puguin accedir a determinats documents del valuós arxiu", explica Mercè Beltran, responsable del programa cultural del Recinte Històric de Sant Pau i coeditora, amb Anna Tetas, del llibre 'Sant Pau, patrimoni modernista de Barcelona', editat per Enciclopèdia Catalana.

La publicació, que compta amb 300 fotografies de Robert Ramos, és plena d'anècdotes, com que a cada pacient ingressat al recinte hospitalari li corresponien 145 metres quadrats, sumant tots els espais comuns i l'àrea que ocupava el seu llit.

El llibre explica que la ciutat sanitària es va construir dos quilòmetres al nord de l'antic Hospital de la Santa Creu, a l'anomenada 'la muntanya pelada', on a penes hi havia cases i sí alguna masia, molts horts i un bosc de pins.

"Els sostres i les parets dels edificis estan decorats amb motius florals, en què destaquen els colors verd, rosa, lila i blau, perquè la naturalesa s'apoderés de l'interior de les sales, en benefici del benestar dels malalts que contemplaven les rajoles ceràmiques mentre descansaven als llits", recorda Beltran, que valora especialment el capítol dedicat al fons d'obres d'art que posseeix aquesta fundació.

OBRES DE TÀPIES I CLAPÉS

Notícies relacionades

"El llegat abasta des de 1773 fins al segle XX, quan Antoni Tàpies va crear un quadro amb motiu dels 600 anys de l'hospital. L'única obra que hi ha penjada en un mur del recinte és 'Les despulles de Santa Eulàlia', d'Aleix Clapés, que es pot contemplar a la sala Domènech i Montaner", explica la coeditora de la publicació.

Una altra curiositat que recorda el llibre és que a l'entrada de l'antic hospital hi havia dues portes d'accés per al personal sanitari: una per a homes, coronada amb una escultura d'un català amb barretina, i una altra per a dones, en què hi ha esculpida la cara d'una dona amb un mocador cobrint-li el cap.