una veïna d'horta-guinardó: Jessica Vall, nedadora olímpica

«L'entorn d'Horta on visc és com un poble»

Investigadora a la Fundació IMIM, del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona, medalla de bronze al Mundial de Natació de Kazan i semifinalista als Jocs de Rio de Janeiro. Jessica Vall és una veïna més a Horta-Guinardó.

La nedadora Jessica Vall i el seu marit, Alberto González, a la xarcuteria Grau, del passeig de Maragall, 336.

La nedadora Jessica Vall i el seu marit, Alberto González, a la xarcuteria Grau, del passeig de Maragall, 336. / álvaro monge

3
Es llegeix en minuts
Carme Escales
Carme Escales

Periodista

ver +

Amb els peus a Nou Barris, perquè la casa on viu està a la penúltima vorera pertanyent a aquest districte, però amb vista a Horta, que és el districte en què fa més vida aquesta nedadora d'elit. Aquesta és part de la geolocalització de la vida quotidiana de Jessica Vall (Barcelona, 1988), quan no està de viatge per algun campionat. Vall va obtenir l'or en 200 braça i dues plates als Jocs Mediterranis del 2013, va ser bronze al Mundial de Kazan l'any passat i aquest any ha sigut olímpica a Rio de Janeiro, entre molts altres èxits, com les seves més de 30 medalles en campionats d'Espanya.

Les primeres braçades, entrenant-se amb enfocament professional, les va fer a Horta-Guinardó. El Club Natació Catalunya, a la muntanya del Carmel, li va donar la benvinguda quan Jessica Vall tenia 6 anys. «Llavors vivia a l'Eixample, però el meu avi patern tenia una casa en aquest límit de Nou Barris», explica Vall, a la frontera de Nou Barris i Horta en què avui viu amb el seu marit, Aberto González (exnedador professional), i el seu gos, el Pep, un carlí famós al barri. «¿Per què Pep? Pel Pep Guardiola, sóc molt culer. I el nostre gos és molt graciós, tothom el coneix», diu la nedadora.

Passejades amb el Pep

El despertador de Vall sona una mica abans de les cinc del matí, perquè a les sis ja és a l'aigua, a la piscina del C. N. Sant Andreu. Nedar, sortir a córrer fins al riu Besòs o fins a la Trinitat, i exercitar la musculatura al gimnàs formen part de la seva rutina diària. Després, bata blanca i tasques com a investigadora a l'IMIM (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques). Per a això es va preparar a la facultat de Biologia, al Campus de Mar de la Universitat Pompeu Fabra. I actualment realitza un màster on line sobre Gestió i Direcció d'Entitats Esportives, a la UCAM (Universidad Católica San Antonio de Murcia). Després de dinar, Vall reprèn el seu entrenament a Sant Andreu i a les 18.30 hores acostuma a tornar al seu barri.

El Pep espera ansiós la seva arribada, per sortir a passejar i saludar el veïnat. «Quan fa bon temps, anem caminant al parc del Guinardó. Però no ha de fer massa calor, perquè ell no la suporta. Ni massa fred, perquè a nosaltres ens fa mandra», expressa la veïna.

Acollidora infància

Notícies relacionades

Horta, en aquest límit amb Nou Barris, o Nou Barris, en aquesta frontera amb Horta Guinardó, és un ancoratge emocional per a Vall. Viure a la casa on va passar tantes bones estones amb els seus avis, Gaudi i Rosita, i jugant amb altres nens al carrer, li aporta molta calma a la nedadora i la sensació d'habitar un lloc molt familiar. Això, i tots els bons consells que guarda com a tresors del peixater recomanant-li les millors captures del dia i com cuinar-les. «A més, l'entorn d'Horta en què vivim és com un poble. Surts un dimarts a sopar i els locals són plens de famílies. I també ve molta gent d'altres districtes, perquè a Nou Barris i Sant Andreu, els de l'entorn, potser no hi ha tanta oferta nocturna», precisa. I són famosos els vermuts, el cap de setmana, del Quimet d'Horta (plaça d'Eivissa, 10), que Vall també disfruta.

«Aquí a Horta hi ha molt bons restaurants, com la Tasca Es Bandoler (Santes Creus, 13)», diu. I també cases espectaculars. «És clar, Horta va ser lloc d'estiueig per a la gente amb possibles de la ciutat. Té cada casa...», comenta la nedadora. Està a punt volar al Canadà, el 2 de desembre, per competir al Mundial de Piscina Curta a Windsor, del 6 al 10.

Temes:

Jessica Vall