Una fuita d'aigua col·lapsa la Vall d'Hebron

L'hospital ha suspès dues operacions i durant dues hores no ha admès urgències

El trencament d'una gran canonada afecta el centre sanitari i 10.000 domicilis veïns

L’Hospital de la Vall d’Hebron recupera el subministrament d’aigua amb una canonada provisional. / EFE / Vídeo: NADEU - RAMOS - GUIU

2
Es llegeix en minuts
ÀNGELS GALLARDO / BARCELONA

El trencament d'una canonada de gran cabal ha deixat aquest dijous sense subministrament d'aigua, durant dues hores, l'Hospital de la Vall d'Hebron i 10.000 domicilis de la zona. L'avaria ha quedat resolta quan la companyia d'Aigües de Barcelona ha establert una canonada addicional, una mena de 'by pass' provisional, que ha reiniciat el subministrament als abonats i al complex sanitari, que inclou tres hospitals en què hi ha ingressats 1.040 pacients. 

La situació inicial ha sigut de gran desconcert al recinte sanitari, que, durant uns minuts, ha deixat de rebre aigua a totes les dependències, amb excepció de la zona de quiròfans, àrea de malalts crítics i laboratoris. Els dipòsits propis de l'hospital han iniciat immediatament un subministrament controlat, davant la incertesa de la durada de l'avaria, ha explicat el doctor Vicenç Martínez Ibáñez, gerent de la Vall d'Hebron. Encara que en un principi s'ha previst la possibilitat de suspendre totes les intervencions quirúrgiques programades per al dijous a la tarda, finalment no ha sigut necessari. El tall d'aigua sí que ha obligat a anul·lar dues operacions de col·locació de pròtesi de genoll i tres diagnòstics per endoscòpia. "No hi ha hagut més afectació que aquesta", ha confirmat Martínez Ibáñez.

CAMIONS CISTERNA

Tampoc ha calgut la recepció de dues cisternes d'aigua, cosa que s'ha previst en principi, amb què s'haurien omplert els dipòsits de reserva de què disposen els hospitals de la Vall d'Hebron. El centre hauria pogut funcionar durant més d'un dia amb l'aigua d'aquests dipòsits, si bé tot l'hospital s'hauria sotmès a un rigorós control en el consum.

Notícies relacionades

La direcció de l'hospital ha sol·licitat al Servei d'Emergències Mèdiques (SEM), minuts després de començar la fuita d'aigua, que les ambulàncies deixessin de traslladar malalts als seus serveis d'urgències, cosa que així ha estat durant un parell d'hores. A les 18.30 hores, l'hospital ha recuperat l'activitat normal, si bé s'ha mantingut "en vigilància", ha puntualitzat el gerent, considerant la complexitat de les mesures que s'havien començat a adoptar. "És possible que els sopars del personal tinguin alguna alteració aquest dijous --ha dit Martínez Ibáñez--. Els menús dels pacients ja estaven acabats i no hi haurà problemes".      

NO PODRIA FUNCIONAR

L'escapament s'ha produït a l'altura del carrer de l'Arquitectura amb el passeig de la Vall d'Hebron, en la canalització que nodreix d'aigua l'hospital. L'accident, sense precedent en els més de 50 anys d'existència d'aquesta ciutat sanitària, ha posat en evidència que sense subministrament d'aigua corrent no pot funcionar un hospital, ha reflexionat Martínez Ibáñez. "Sense aigua no funcionen els quiròfans, ni les àrees d'esterilització, ni les calderes ni pràcticament cap servei", afirma el gerent. El recinte de la Vall d'Hebron consumeix 460 metres cúbics d'aigua al dia.