operació policial conjunta

Cau a Barcelona una organització que obligava dones a cometre furts

Els clans familiars detinguts compraven i venien les víctimes, entre les quals hi ha menors d'edat

Xarxa de Bòsnia / POLICIA NACIONAL

2
Es llegeix en minuts

Una operació conjunta de la Policia Nacional, Europol i la Guàrdia Urbana de Barcelona ha permès detenir a la capital catalana 16 membres del denominat 'clan de les bosnianes', que obligava dones captades al seu país a cometre furts. Els arrestats, que operaven a Espanya i al sud de França, obligaven les víctimes, de nacionalitat bosniana i algunes d'elles menors d'edat, a robar en zones turístiques i en mitjans de transport.

L'organització, que estava estructurada en diferents grups familiars, comerciava amb les noies intercanviant-les i traslladant-les d'unes ciutats a altres a canvi de quantitats que oscil·laven al voltant dels 5.000 euros. En un dels registres practicats, els agents han localitzat nou menors d'edat sense escolaritzar i en lamentables condicions d'higiene i salubritat.

DOCUMENTACIÓ FALSIFICADA

La xarxa desarticulada captava noies joves de nacionalitat bosniana, en alguns casos fins i tot menors d'edat, a qui instruïen en la pràctica del furt i traslladaven a Espanya clandestinament utilitzant documentació falsificada. En altres ocasions, les joves captades eren enviades a Itàlia o al sud de França, on igualment eren explotades.

Les indagacions practicades van portar els agents fins a un d'aquests clans, establert principalment a Barcelona i organitzat al voltant de la figura del seu patriarca, que, com a màxim responsable del grup, dirigia les actuacions portades a terme a tot Espanya i al sud de França. Per sota del patriarca, l'organització -perfectament jerarquitzada- comptava amb diversos lloctinents distribuïts en dues branques diferents, una estava composta pels homes del clan i una altra per les dones.

Mentre que els homes cometien principalment robatoris amb força, sobretot a l'interior d'automòbils i autocaravanes, les dones que pertanyien a l'organització es dedicaven a coordinar i controlar les noies a qui explotaven, que eren enviades des de primera hora del matí a les principals zones turístiques de la ciutat i a mitjans de transport públic.

ACTUACIÓ EN GRUPS

A l'hora de cometre els furts, al metro per exemple, les noies actuaven en grups organitzats, en què cadascuna tenia una missió concreta. Així, un parell de dones s'encarregaven de taponar els accessos al vagó i provocar aglomeracions de persones que la carterista aprofitava per robar als viatgers. Una vegada sostrets els efectes, els donaven ràpidament a una altra dona que s'encarregava d'amagar-los fins a entregar-los als membres de l'organització, que recaptaven tots els diners i els efectes valuosos sostrets. A més, el patriarca imposava els objectius diaris pel que fa a la quantitat de diners que havien de robar i que les noies estaven obligades a complir.

Notícies relacionades

Els investigadors han practicat dos registres domiciliaris en què s'han intervingut dos vehicles, nombrosa documentació falsa, uns 5.000 euros en efectiu en moneda de diversos països procedent dels furts comesos i diversos dispositius d'emmagatzematge de dades que els experts estan analitzat. A més, en el transcurs dels registres han sigut localitzats nou menors, que han sigut posats a disposició de les corresponents autoritats de protecció de menors per a la seva assistència.

L'operació ha sigut portada a terme per la Brigada Central contra el Tràfic d'Éssers Humans de la Comissaria General d'Estrangeria i Fronteres i la UCRIF de Barcelona, amb la col·laboració de la Prefectura Superior de Policia de Catalunya, la Divisió de Cooperació Internacional de la Policia Nacional, la Guàrdia Urbana de Barcelona i l'Europol.