LLUITA D'UN PROJECTE SOCIAL A CIUTAT VELLA

El gimnàs social Sant Pau exhibeix múscul i poder a Sant Jaume

La cooperativa del Raval mostra la seva essència plural i rebel davant el consistori per buscar ajuda

Té una ordre de desallotjament per al pròxim gener, tot i comptar amb el reconeixement del barri i l'ajuntament

Usuaris del gimnàs Sant Pau es van exhibir davant l’ajuntament per intentar salvar l’equipament esportiu del Raval. / JORDI COTRINA

1
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Raval rebel ha ocupat aquest diumenge la plaça de Sant Jaume. L'excusa era reivindicar el gimnàs social Sant Pau. Mostrar el que fan, qui ho fa i per què ho fan a "la plaça del poder". Però en realitat del que es tractava era d'exhibir orgull de barri i advertir a la "Barcelona de postal" que pensen plantar cara. Per unes hores han sigut els turistes els que han hagut d'obrir-se pas entre els veïns de Ciutat Vella per poder travessar la plaça; lloc que ha sigut escenari, primer, de les moltes i variades activitats que es fan al gimnàs cooperatiu, i, després, altaveu de les diferents lluites que aquests dies es lluiten al barri. "La resistència del Sant Pau és la resistència del Raval", resumeix Gemma Sáez, presidenta de la cooperativa, amb una ordre de desallotjament per al pròxim mes de gener per impagament.

A la façana de muntanya, davant el Palau de la Generalitat, un nombrós grup de senyores del Raval de tota la vida -no per pedigrí, sinó pels anys a les espatlles-, fan una classe de tonificació, com la de cada setmana al gimnàs; mentre a pocs metres un nombrós grup de persones una mica més joves fan una exhibició de capoeira o d'acroioga just davant el modern pessebre que l'ajuntament està muntant.

DE BOXA A CAPOEIRA

Mentrestant, al costat mar, un altre grup practica boxa, davant l'atenta mirada d'uns senyors amb la samarreta del 'Salvem Sant Pau'. "Som uns 20 que hi anem cada dimarts i dijous a les set del matí. Fem esport i després esmorzem junts", explica un d'ells, que és interromput per una de les cooperativistes del gimnàs que els indica que tenen la seva taula a punt. Ho diu assenyalant la taula amb estovalles de quadros i el porró, idèntica a la que els prepara cada setmana al gimnàs.

Notícies relacionades

L'essència del Sant Pau és aquesta combinació de senyores del Raval, de 'trans' -és l'únic gimnàs de la ciutat amb vestuari específic per al col·lectiu-, i de sense papers (tenen un conveni amb el Sindicat Manter). Un lloc on es treballa també amb el Casal dels Infants, i on s'organitzen sessions de natació per a bebès amb mares musulmanes (allà es poden banyar vestides sense ser jutjades).     

Aquest dimecres la comissió d'Urbanisme de l'ajuntament va rebutjar la proposta de la CUP d'expropiar l'edifici, però tots els grups van mostrar la "necessitat" de "salvar el projecte". "Dimarts tenim una reunió amb la propietat- avança Ernest Morera, portaveu de la cooperativa- A veure".