Les empreses del sector funerari clamen contra l'Ajuntament de Barcelona

Mémora i Àltima neguen que el preu mitjà d'un enterrament sigui de 6.500 euros i el rebaixen a 3.500

Adverteixen que un tanatori públic pot provocar competència deslleial, pirateria i acomiadaments

jgblanco7571100 barcelona 16 01 2008   cuaderno del domingo      reportaje s161111111126

jgblanco7571100 barcelona 16 01 2008 cuaderno del domingo reportaje s161111111126 / DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts
TONI SUST / BARCELONA

Els dos operadors funeraris que treballen a Barcelona, Mémora i Àltima, viuen en la indignació des que l’ajuntament va anunciar ahir que té intenció d’obrir uns serveis municipals, que inclouran almenys un tanatori municipal, i que permetran l’entrada al mercat a empreses que no gestionin un tanatori o un vetllador (la diferència és que un tanatori ha de prestar servei de tanatopràxia o tractament del finat).

Juan José Domingo, responsable de Mémora, que gestiona els antics tanatoris municipals (Sancho de Ávila, les Corts, Collserola i Sant Gervasi, i 150 en total entre Espanya i Portugal, no comprèn que l’ajuntament faci servir dades d’un estudi de l’OCU del 2003 «completament superat»: «Els preus de Barcelona no estan en aquesta línia. És mentida. És sorprenent que no hagin parlat amb el sector». 

Mémora posseeix el 85% de Serveis Funeraris, antiga empresa pública que s’ha anat privatitzant. El 15% restant és de l’ajuntament, que ha anunciat que el vendrà per uns 30 milions d’euros per emprendre el seu projecte. Domingo precisa que la xifra acordada és de 27 milions. Es farà un concurs, i si surt un altre comprador, Mémora tindrà dret de tempteig. Si no hi ha més interessats, l’operació es tancarà per la quantitat acordada.

Domingo subratlla que per aquest 15%, el consistori és al consell d’administració de l’empresa, i per això té accés a les dades reals de tarifes: «Un 70% de la gent no paga res perquè té assegurança. Assumim la despesa d’un 4% de les famílies per la seva situació econòmica precària: és un servei subvencionat o gairebé gratuït. Del 25% restant, hi ha gent que paga 1.500 euros i altres 8.000, en funció del que demanen: si hi ha músics, més o menys flors, esqueles. Parlem d’uns 3.400 o 3.600 euros de mitjana». De fet, aquesta és la mitjana que l’ajuntament ha citat per a tot Espanya.

Àltima, que gestiona el tanatori de la Ronda de Dalt, i 29 en total a Catalunya, ha emès un contundent comunicat en què adverteix que la decisió del consistori suposarà competència deslleial. A més a més, nega rotundament que sigui veraç la possibilitat de rebaixar el preu en un 30%: «La previsió és totalment infundada i respon a una mera especulació, ja que està demostrat que l’entrada de més operadors no suposa una baixada dels preus, com passa en altres ciutats d’Espanya». Àltima xifra el preu mitjà a Barcelona en 3.441 euros.

RISC D’EMPRESES PIRATA

Notícies relacionades

Domingo també al·ludeix a altres ciutats, com per exemple València o Madrid, per advertir de la possible la irrupció d’empreses «pirata»: «El risc és que algunes empreses que no han hagut de fer inversions, com sí que s’ha demanat als operadors actuals, paguin comissions a zeladors d’hospital per conèixer d’aquesta manera les defuncions i com que disposaran dels vetlladors rebentaran la qualitat del servei». Descarta que hi hagi més competència: «si l’ajuntament anuncia un tanatori públic, no entrarà cap més operador».

Les dues empreses assenyalen que Cementiris de Barcelona, amb el monopoli de la cremació i la inhumació, guanya 2,5 milions d’euros a l’any, i insten a fer que es rebaixi aquest cost per beneficiar el consumidor. També alerten sobre riscos laborals.