TRADICIONS

El pont festiu redueix l'afluència als cementiris de Barcelona per Tots Sants

Unes 85.000 persones han anat als cementiris de la capital catalana enfront de les 93.000 de l'any passat

Tots Sants al cementiri de Montjuïc i el Poblenou. / RICARD FADRIQUE

1
Es llegeix en minuts

Unes 85.000 persones han anat aquest dimarts, dia de Tots Sants, als nou cementiris de Barcelona, segons han explicat fonts municipals. La xifra suposa una afluència menor que el 2015, quan van visitar aquests espais 93.000 persones l'1 de novembre, si bé la festivitat aleshores va caure en diumenge, a diferència d'aquest any, dia final d'un pont festiu. L'assistència des de dissabte, 29, puja fins a 177.000 visitants.

Aquesta xifra es refereix als cementiris de Collserola, Montjuïc, les Corts, Sant Andreu, el Poblenou, Sant Gervasi, Sarrià, Horta i Sants, que han tancat a les sis de la tarda, després de deu hores d'obertura.

La coincidència de la celebració amb el pont festiu n'és una possible explicació, si bé el director general de Cementiris de Barcelona, Jordi Valmaña, ha destacat que els ciutadans cada vegada espaien més les visites a les tombes dels éssers estimats, i fins i tot arrbien a desplaçar-se al cementiri el cap de setmana previ.

VARIETAT D'OFERTES

El cementiri del Poblenou de Barcelona és un dels recintes que han acollit aquesta allau de visitants, que han tingut a la seva disposició propostes culturals per desplaçar-s'hi amb tota la família, com un taller de xapes, escoltar un concert a les portes del recinte i assistir a una lectura d'epitafis per part d'un grup d'actors joves.

Iniciatives que s'emmarquen en la voluntat de les autoritats d'"abrir'' els cementiris a la població, no només per Tots Sants, com destaca Valmaña, sinó durant tot l'any, com es pot fer amb motiu de les visites nocturnes al Poblenou, que aquest any ha comptat amb la participació de 14.000 persones. 

PAU

Notícies relacionades

Les famílies que aquest dimarts al matí omplien el cementiri del Poblenou arreglaven els nínxols, treien la pols i, sobretot, oferien rams de flors. Entre la multitud de visitants, Ana López explica que ve molt sovint a veure la tomba dels seus pares i reconeix que la gent només hi va per aquestes dates assenyalades. Diu que viu molt a prop i que li agrada estar al cementiri perquè ''és un lloc on hi ha pau'', que no es troba al món.

María i José es feien una fotografia amb el mòbil davant d'on descansen els pares d'ell i els avis d'ella. Reconeixen que els tenen sempre presents però que la visita al cementiri la deixen cada any per Tots Sants.