PRESUMPTE FRAU EN UN ORGANISME MUNICIPAL

L'ajuntament apunta que l'Institut Municipal d'Informàtica va malversar en l'època de CiU

Un informe jurídic encarregat per l'equip de Colau assenyala que també hi va haver "prestamisme laboral"

Antoni Vives, que era el responsable de l'entitat, nega les acusacions i assegura sentir-se "indefens"

icoy36049701 antoni vives161026210354

icoy36049701 antoni vives161026210354

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un informe jurídic encarregat per l’equip de govern d’Ada Colau després de la seva arribada a l’Ajuntament de Barcelona apunta que les irregularitats en la gestió de l’Institut Municipal d’Informàtica (IMI) els anys 2014 i 2015, sota el mandat de CiU, podrien es constitutius d’un delicte de malversació de fons públics i frau a l’Administració, entre altres. 

En aquell període, la direcció política de l’institut estava a càrrec de l’exregidor de Convergència Antoni Vives, que ahir va negar les anomalies i va assegurar sentir-se «perseguit i indefens» com «David davant Goliat». L’Oficina Antifrau ha obert una investigació i el consistori espera una auditoria més extensa.

El dictamen, al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, destaca que els antics gestors de l’IMI van cometre irregularitats en la contractació de serveis i de personal. Durant el període 2011-2014, aquesta entitat va realitzar una alta proporció de contractació directa i negociada sense publicitat, que, segons detallen les anàlisis, constitueixen una «mala praxi administrativa».

Una altra anomalia detectada és que determinats proveïdors de l’IMI oferien serveis a l’entitat com personal extern. En concret, 63 empreses van proporcionar 278 treballadors, cosa que comporta, segons l’informe jurídic, «prestamisme laboral». El fet és que la plantilla d’externs, com a mínim, va igualar la de l’IMI i, a més, els forans van ocupar centres de comandament.

També s’ha constatat l’existència de projectes que, en principi, estan fora de l’àmbit contractual habitual de l’IMI, així com factures pendents de pagament amb «contractes verbals» amb una quantitat que arriba als 1,4 milions d’euros. El dictamen jurídic subratlla que la direcció de l’IMI va ser advertida de les males pràctiques contractuals i indicis d’irregularitats. L’operativa podria suposar una «conducta prevaricadora», a la vegada que apunta la malversació si hi ha perjudici per a les arques públiques.

INTERCANVI DE RETRETS

Notícies relacionades

L’extinent d’alcalde d’Hàbitat Urbà amb CiU, Antoni Vives, que es va allunyar de la política l’octubre del 2015, just després de l’aparició de les primeres informacions sobre la seva gestió a Barcelona Regional (BR), va dir ahir en conferència de premsa: «No hi ha hagut malversació a BR [entitat que investiga la fiscalia, com va revelar aquest diari], tampoc a l’IMI». «Ho nego rotundament. S’ha treballat molt i molt bé», va afegir.  Vives va qüestionar les auditories de BR –una agència vinculada a projectes d’infraestructures–, i de l’IMI, encarregades pel govern de Colau, perquè «són part», no en tenen en compte altres d’anteriors independents i fan «apreciacions valoratives».

No obstant, l’actual primer tinent d’alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, va assenyalar Vives com a responsable de les presumptes irregularitats a l’IMI i a BR. Segons Pisarello, «no és casualitat» que es tracti d’organismes municipals que «responen a una mateixa direcció política» –en al·lusió a Vives–.