48 H OPEN HOUSE

Vistes insòlites del port

El festival d'arquitectura programa un itinerari que obre les portes a la Facultat de Nàutica amb la seva espectacular terrassa, la torre del Rellotge i el moll de Pescadors

Una passejada per edificis singulars del port de Barcelona, amb motiu de 48 H Open House. / RICARD FADRIQUE

4
Es llegeix en minuts
Cristina Savall
Cristina Savall

Periodista

ver +

El terrat de la Facultat de Nàutica, a l’epicentre de Pla de Palau, és un dels secrets més ben guardats de Barcelona per les seves inusuals i sorprenents vistes cap al port i cap a la plaça que, abans de la demolició de la muralla el 1851, va ser el centre comercial de la ciutat, ja que durant segles va ser l’única porta d’accés al mar. Allà, on hi havia la duana i la llotja, comença la insòlita ruta programada per a aquest dissabte i diumenge pel festival d’arquitectura 48 H Open House, que recorre edificis de difícil accés al davant del litoral barceloní.

L’enginyer nàutic Javier Moreno, que va ser pilot de la marina mercant i que coneix fil per randa la camaleònica història dels molls, condueix aquest itinerari que viatja a èpoques en què els arenals dificultaven l’entrada dels vaixells. «El port de Barcelona no és natural, s’ha construït a base de dics». És la primera advertència de Moreno per situar-nos en segles passats. La segona és que al segle XIX en aquest enclavament no hi havia res del que ara es veu mirant al mar. «A excepció de la torre del Rellotge, la llanterna que il·luminava les roques i els molls, i els antics Magatzems Generals de Comerç, que avui acullen el Museu d’Història de Catalunya, que quan van acabar de construir-se ja van quedar obsolets perquè era complicadíssim pujar i baixar les mercaderies per diverses plantes», assegura Moreno.

¿Què es veia al segle XIX des de la terrassa? Segons l’enginyer nàutic, el barri de la Barceloneta, «la platja», amb les seves barraques de pescadors i botigues amb lones dels gremis, que enllaçava amb el moll i una esplanada per al comerç i per emmagatzemar-hi mercaderies. «I El Torín», afegeix, en referència a la primera plaça de toros de Barcelona, inaugurada el juliol de 1834.

AL PORTAL DEL MAR

Com que no és un port natural, els bancs de sorra complicaven l’entrada dels vaixells als molls. «El dragatge era permanent», explica l’enginyer, des de la terrassa de la Facultat de Nàutica, una escola fundada el 1769, que es va instal·lar a principis del segle XX a l’actual edifici, on abans hi havia el desaparegut portal del Mar. «Va ser una iniciativa de la Junta de Comerç. Des dels seus inicis ha tingut una tasca docent només interrompuda durant dos anys per l’ocupació napoleònica (la guerra del francès, que es va estendre entre 1808 i 1814). Durant la guerra civil es va mantenir en actiu. Va ser una de les casernes de la milícia antifranquista», relata el guia.

La Facultat de Nàutica és, segons Moreno, la joia més important del patrimoni marítim de la capital catalana. «Quan es va edificar al Pla de Palau comptava amb el suport de l’ajuntament, que va influir perquè la façana principal no donés de cara al mar sinó que mirés a la ciutat, amb una arquitectura amb arcs que harmonitza amb els edificis del voltant. Els veïns de la Barceloneta i els responsables es van sublevar. No volien més fronteres amb la ciutat», explica.

"¿Quin sentit té OneOcean Club "¿Quin sentit té OneOcean Club, un lloc elitista i de luxe en primera línia de mar en ple port?, planteja un enginyer nàutic

L’itinerari inclou l’entrada al club privat OneOcean Club a la Marina del Port Vell. Moreno està totalment en contra d’aquesta edificiación en primera línia de mar. «Els del port han pres bé el pèl als veïns de la Barceloneta. ¿Quin sentit té un lloc elitista, exclusiu i de luxe allà?», planteja l’enginyer sobre aquest recinte, on hi ha la cocteleria Blue Wawe,  que acaba de ser reconeguda com el bar més bonic del món als Restaurant & Bar Design Awards 2016.

La Confraria de Pescadors, amb la seva torre del Rellotge i la preciosa nau que emmagatzema les xarxes, és el punt àlgid de la visita. L’entorn d’aquest moll llangueix a l’espera d’una profunda remodelació. A les teulades de les casetes de la llotja de subhastes de peix blau i blanc fins i tot hi creixen cactus. Montserrat Piqueras, secretària de la confraria, explica que Barcelona no destaca per la diversitat d’espècies perquè no es practica la pesca d’arts menors.

Notícies relacionades

De mitjana hi arriben unes 20 varietats. «El que més abunda són el llenguado, el rap, la sípia, les gambes, els escamarlans, els calamars, els lluços i un peix que coneixem amb el nom de japuta perquè costa molt de pescar», explica en referència a la castanyola, també coneguda com a saputa. «Proveïm al 5% de la població de Barcelona», informa Piqueras. La subhasta del matí interessa més als majoristes, i la de la tarda a peixateries i a restauradors.

La pujada per la costeruda torre del Rellotge fa encongir el cos dels més alts. «Aneu amb compte o us clavareu un cop al cap». L’ascens val la pena. A dalt de la torre hi ha un espai sortit d’un conte de fades amb finestres misterioses. Només si s’obre les que porten el número set s’accedeix a les espectaculars vistes de la ciutat en 360 graus.

La UPC posa a la venda l'edifici de la Facultat de Nàutica

La UPC demana uns 10 milions d’euros per aquest edifici on encara es fan classes de navegació. És l’escola més antiga d’Espanya i d’aquí a tres anys celebrarà el seu 250 aniversari. Per aconseguir ingressos, últimament ha llogat el seu terrat, que té unes espectaculars vistes al port. Allà es va filmar fa dos mesos l’anunci de Codorniu que protagonitza Leo-nor Watling.